Al vaker heb ik geschreven over stress-signalen die honden kunnen laten zien. Honden communiceren met andere honden en met ons via hele subtiele signalen. Door deze signalen te leren herkennen bij jouw hond zal je hem veel beter leren begrijpen én vervelende situaties kunnen voorkomen. In dit artikel deel ik een aantal minder bekende stress-signalen met je.

De standaard stress-signalen zijn bij veel hondenbaasjes wel bekend.

Een paar voorbeelden van de bekende stress-signalen zijn; geeuwen, uitschudden, oogwit tonen, gaan hijgen (niet van de warmte en inspanning), tongelen (met de tong over de neus gaan) en wegkijken.

Check ook dit artikel over deze subtiele stress-signalen.

Met deze signalen geeft jouw hond aan dat hij iets spannend vindt. Deze signalen tijdig leren herkennen is heel waardevol voor het begeleiden van jouw viervoeter. Je gaat zien wanneer hij het moeilijk krijgt en je kunt er vervolgens mooi op inspelen door hem te helpen.

Natuurlijk moet er wel altijd naar de context gekeken worden bij het interpreteren van deze signalen. Een hond die net wakker is, die zal mogelijk gapen en zich lekker uitrekken. Een hond die net gegeten heeft, die zal zijn lippen aflikken. Een hond die gezwommen heeft, die zal zich lekker uitschudden. Dit heeft niets te maken met de spanning die ik bedoel. Kijk daarom altijd naar de context.

Naast het “bekende” rijtje met stress-signalen zijn er echter ook een aantal die iets minder bekend zijn. Daar deel ik er graag een paar van met je.

Voertjes harder/driftiger aannemen:

Op het moment dat de stress of opwinding van een hond hoog is, dan kunnen ze voertjes harder uit je hand aan gaan pakken. Dit is best een mooie graadmeter om te zien hoe het met de spanning van je hond staat. Pakt hij ze inderdaad harder en driftiger uit je hand? Kijk dan eens goed naar de situatie waar jullie in zitten of de activiteit die jullie aan het doen zijn. Misschien is het tijd om voor rust te kiezen. Neemt de hond helemaal geen voer meer aan, terwijl hij dit normaal wel doet? Dan is de stress echt torenhoog.

Heftig met de ogen knipperen:

Bij herplaatsers kan je dit in het begin regelmatig te zien krijgen. De hond vindt het allemaal ontzettend spannend maar wil op een bepaald punt eigenlijk toch ook wel bij je komen kijken of zelfs contact met je maken. Je ziet dan vaak een lage lichaamshouding (soms lijkt het wel alsof ze zo laag mogelijk over de grond kruipen) en ze knijpen hun ogen meer dicht. Heftig met hun ogen knipperend komen ze naar je toe. Mijn Faye deed dit bijvoorbeeld toen ze een paar weken bij ons was na de zeer stressvolle verhuizing van Griekenland naar hier. Ik zat op de grond en zo laag mogelijk aan de grond kwam ze knipperend met haar ogen naar me toe. Ze raakte mijn hand aan en kroop voorzichtig op schoot. Dit was dus héél erg spannend voor haar.

Plotseling veel haar loslaten:

Een hond die stijf staat van de stress kan ineens veel haar loslaten. Het lijkt alsof de hond spontaan in de rui schiet. Dit zie je vaak bij bijvoorbeeld dierenartsbezoekjes of honden die net uit het buitenland in Nederland zijn aangekomen. De stress-emmer zit bomvol en als reactie op die stress begint spontaan hun haar uit te vallen. De eerste keer dat ik dit zag was bij mijn Faye en ons laatste dierenartsbezoek. Ze vindt de dierenarts al geen feest en nu was ik ook nog eens heel gespannen omdat dit een belangrijk bezoek was dat ging over Faye haar kwaliteit van leven en hoelang ze nog bij ons kan zijn. We stapten de praktijk binnen en spontaan liet ze haar vacht los.

Ineens erg druk worden:

Misschien ken jij de gekke 5 minuten ook wel? Je hond lijkt ineens dol te worden en rent als een gek door je huis rond. Of hij doet het tijdens de wandeling ineens. Als een op hol geslagen paard rent hij in het rond. Soms ook tijdens een ontmoeting met een andere hond. Complete chaos, wild “spelgedrag” (ik zet hem tussen haakjes omdat het vaak helemaal geen spel is). Het ziet er komisch uit en vaak wordt er gezegd “hij moet even zijn energie kwijt”. Of “Ah.. kijk ze leuk spelen”. Waarschijnlijker is het echter dat het stress-emmertje van je hond te vol is komen te zitten. Fiddle about wordt dit ook wel genoemd.

Of denk bijvoorbeeld eens aan bezoek dat overenthousiast begroet wordt door een hyperactieve hond die van gekkigheid niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet. Veel mensen interpreteren dit als “Oooh hij is zo blij!”. Ik zet daar mijn vraagtekens bij. Het lijkt mij waarschijnlijker dat dit de manier van omgaan is van jouw hond met de spanning die hij voelt. Het is zijn coping strategie. Niet zo komisch dus en ook zeker niet alleen maar blijdschap… als het überhaupt al blijdschap is. Even uit laten razen en dan hup… tijd om te slapen!

In de riem of naar jou gaan happen:

Ken je dat? Je loopt ergens met je viervoeter en ineens gaat hij in de riem happen en eraan trekken of zelfs tegen je opspringen en in je mouw of handen bijten. Misschien zijn je enkels de pineut en gaat de hond in je enkels happen. Ook dit kan een teken zijn dat de stress op aan het lopen is. Dit is ook wat gelinkt aan het “druk worden” dat hierboven beschreven staat.

Niezen:

Dit is er eentje die je ook wel als overspronggedrag zou kunnen zien. Even niet meer weten wat de hond aan moet met de situatie. Dus zie je dat hij een aantal keer niest? Kijk weer in wat voor situatie jullie je bevinden en check of de hond meer stress-signalen laat zien. Zo ja? Tijd om afstand te nemen en de rust op te zoeken.

Berijden:

Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat een hond die rijgedrag vertoont dominant is. In de meeste gevallen heeft het hier niks mee te maken. Vaak komt ook rijgedrag voort uit stress. Zowel positief als negatief. Als jij flink hebt gespeeld met je hond, dan kan het zomaar eens zijn dat hij ineens tegen je aan gaat rijden. Of als er bezoek binnenkomt en je hond vindt dit spannend, ook dan kan hij gaan rijden. Soms zelfs tegen je bezoek! Het kan dus een uiting zijn van spanning/opwinding (niet seksueel).

Gras eten:

Er kunnen meerdere redenen zijn dat een hond gras eet, maar ook dit kan soms een uiting zijn van stress. Het is een fabeltje dat een hond die gras eet altijd misselijk is. Het kán wel, maar er zijn nog veel meer oorzaken. Onder andere stress dus. Toen mijn Faye net bij mij was vond ze de auto verschrikkelijk. Oh oh wat vond ze het eng. Na een klein ritje begon ze eerst standaard met het eten van gras. In dit geval was het bij haar dus een uiting van stress. Ze kan dit nog steeds doen als er iets spannends gebeurd is. Als jouw hond plotseling gras gaat eten, kijk dan eens goed of er misschien een spannende prikkel in de buurt is. Wie weet!

Tegen iemand aan plassen:

Ja, mega gênant. I know! Maar ook dit kan weer een uiting van stress zijn. Op honden cursussen gebeurt dit nogal eens. Je staat aan de kant te wachten met je hond en ineens tilt hij zijn poot op en plast doodleuk tegen je buurvrouw of buurman aan. Of als je tijdens een wandeling even staat te kletsen. Voor je het weet krijgt degene met wie je staat te praten een warme straal over haar been heen. Straf je hond hier niet voor en kijk eens of het misschien kan dat hij zich niet prettig voelt. Het is in dat geval echt een stress uiting.

Ook bij deze gedragingen geldt weer; kijk altijd naar de context!

Rijgedrag hoeft niet altijd stress te zijn. Het kan wel degelijk een hormonen verhaal zijn en dus wel seksueel. En zo zijn er nog een aantal oorzaken van rijgedrag.

Niezen en voertjes driftiger aannemen kan ook komen door een positief iets. Mijn Faye niest standaard als ze me begroet wanneer ik beneden kom of thuis kom van een afspraak. Zo enthousiast om mij te zien – nies, nies, nies – dus positieve opwinding. En als ik met Faye een spelletje ga doen, dan neemt ze vanaf de eerste seconde al harder de voertjes aan.

In principe niet negatief, maar.. het is wel stress.

Door opwinding in dit geval. Afhankelijk van hoe vol haar stress-emmertje al is bepaal ik of het tijd is voor rust of dat we doorgaan met wat we aan het doen zijn.

Gras eten… veel honden vinden dit ook gewoon lekker. Dit hoeft dus echt niet altijd stress te zijn. Faye is af en toe ook net zo’n koe. Och wat geniet ze ervan. Het heeft in die gevallen niks met stress te maken. Doet ze het echter na een spannende situatie of gebeurtenis? Yep… stress-signaal.

Het is echt niet zo dat je direct in de paniek moet schieten als je deze gedragingen een keer ziet gebeuren. Een beetje stress hoort nu eenmaal bij het leven. Maar het zijn wel hele mooie dingen om eens extra op te letten. Wie weet ga jij deze gedragingen vanaf nu ook waarnemen bij jouw hond.

Veel observeer plezier!

Kampt jouw hond met verlatingsangst en wil jij er alles aan doen om te zorgen dat jouw hond zich fijn en veilig voelt thuis? Je bent van harte welkom bij me. Ik heb in juli 2021 in Amerika mijn specialistische verlatingsangst opleiding met succes afgerond en ik draag nu trots de titel SA Pro (Separation Anxiety Professional). Op deze pagina lees je alles over de verschillende programma’s die ik aanbied en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de training te laten slagen. Je kan zelf mijn agenda inzien en direct jouw startsessie boeken.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.