Wie is er toch op het idee gekomen dat een sociale hond een hond is die met alles en iedereen overweg moet kunnen? En als een hond weinig moet hebben van vreemde mensen of andere honden, dat er dan iets mis is met die hond? Dit is echt zo’n vraag die regelmatig in mijn hoofd rondspookt. Want het klopt gewoon van geen kanten.
Voor honden is het helemaal niet zo normaal om maar met iedere hond overweg te kunnen, er contact mee te hebben of er zelfs mee te spelen.
In dit artikel wil ik wat kennis en inzichten met je delen, zodat je hopelijk gaat zien dat er helemaal niets mis is met jouw hond als hij geen fan is van iedere andere hond.
Laatst liep ik met Faye in een uitlaatgebied waar we best veel andere honden tegenkomen. Ik weet dat Faye een grote persoonlijke zone heeft en dat ze geen behoefte heeft aan contact met andere honden. Ze heeft geen problemen met ze, maar de hele opdringerige en grensoverschrijdende exemplaren vindt ze gewoon niet oké. Logisch!
Een eind verderop zag ik een jongeman aan komen lopen met een aangelijnde hond. Direct gingen Faye en ik samen van het pad af en liepen we rustig een groot grasveld op, naar de overkant waar een ander wandelpad loopt. Ineens hoor ik achter me iets in een noodvaart aan komen rennen, ik draai om en ja hoor… de hond was van de lijn af gedaan en kwam op ons afgestormd.
Faye trok alles uit de kast om contact met deze hond te vermijden. Ze wilde gewoon niet, klaar. Dus uiteraard hielp ik haar en blockte ik de hond.
De jongeman kwam vervolgens naar ons toegelopen en vroeg; “Is ze niet sociaal?”.
Ja hoor meneer, ze is hartstikke sociaal.
Toen vroeg hij; “Waarom mag jouw hond dan niet gewoon even spelen van jou?”
Oh men.. als je me over de zeik wil krijgen moet je met zo’n opmerking aankomen. En ik weet het, ik weet het.. niet iedereen kan de lichaamstaal van honden goed lezen. Niet iedereen weet dat het helemaal niet zo normaal is dat honden altijd maar leuk contact met elkaar hebben. Niet iedereen heeft moderne kennis op zak. Dus na even rustig in en uitademen vroeg ik hem eens even goed te kijken naar Faye haar lichaamshouding en stelde ik hem de vraag of ze eruit zag als een hond die zin had om te spelen.
Na even twijfelen kwam er dan toch voorzichtig uit;
“Oh.. hmm, ik zie dat ze het inderdaad niet zo leuk vindt nee..”
Vervolgens zei hij dat hij ons had zien lopen, gezien had dat Faye losliep en daarom zijn hond had losgemaakt, zodat ze even lekker konden ravotten. We hebben daarna best een oké gesprek gehad waarin ik hem ook uit kon leggen dat het helemaal niet zo normaal is dat een hond maar met iedere hond overweg kan.
Laat staan dat een hond met iedere hond contact wil of zelfs wil spelen (wat vaak ook nog eens helemaal geen spel is, maar dat terzijde). Ik bedoel; hoe de herder op ons afgestormd kwam (nota bene ook nog eens in één rechte lijn) is niet bepaald een prettige benadering voor een andere hond.
Dit is geen ontspannen ontmoeting of leuk spel.
Meer lezen over of er echt sprake is van spel? Check dan dit artikel.
Anyway.. de jongeman heeft zijn hond netjes aangelijnd en allebei zijn we weer verder gewandeld. Adem in.. adem uit.. en zennnn.
Dit is dus het onderwerp waar ik het over wil hebben. Het idee dat een hond die niet met iedere andere hond contact wil niet sociaal zou zijn en dat het geen normaal gedrag is. Hoe komen mensen hier toch bij? Als we het dan gaan hebben over wat “normaal” is, dan zie je dat honden vaak een klein clubje met vertrouwde honden om zich heen hebben waar ze goed mee overweg kunnen. Dat is alles. Dat is voldoende.
De ene hond heeft een grotere club met hondenvrienden, de andere hond heeft een heel klein clubje. Er zijn zelfs honden die voldoende hebben aan alleen hun mensen en helemaal geen behoefte hebben aan contact of “even lekker snuffelen” met andere honden. En daar is helemaal niks mis mee.
Deze honden zijn niet anti-sociaal, deze honden zijn niet slecht opgevoed, deze honden hoeven geen slechte socialisatie genoten te hebben…
Het is de mens die er een labeltje opplakt en stellig lijkt te denken dat dit niet normaal is en dat er wat mis is met zo’n hond. Te gek voor woorden eigenlijk. Mijn Faye bijvoorbeeld heeft in totaal drie honden waar zij goed mee op kan schieten. Drie! That’s all. Dat is voldoende voor haar en aan contact met andere honden heeft zij helemaal geen behoefte. Niks geks aan!
Als wij eens een andere, aangelijnde hond tegenkomen en ik heb geen uitwijkmogelijkheden, dan gaat Faye ook aan de lijn en passeren we elkaar in een zo ruim mogelijke boog. Dit is namelijk ook wat honden van nature doen. In een rechte lijn op elkaar aflopen is erg onbeleefd en zelfs best intimiderend in hondentaal.
Van nature (mits ze nog geen andere leerervaringen in hun rugzakje hebben) zullen ze elkaar dus ook in een boog naderen en conflict-vermijdende signalen laten zien. Ze zeggen als het ware; “Van mij heb je niks te vrezen, ik heb goede bedoelingen, ik ga niks geks doen.” Of nog anders; als ze de mogelijkheid hebben, zullen ze misschien zelfs juist van elkaar weglopen en contact volledig vermijden. Faye doet dit opvallend vaak.
Dit is hartstikke normaal hondengedrag.
Zien Faye en ik een loslopende hond aankomen? Dan kijk ik of we voldoende ruimte hebben om er heel ruim omheen te kunnen en anders schieten we gewoon een andere kant op. Ik wil geen nare situaties voor Faye. Overigens geeft het gedrag van de andere hond mij ook al veel informatie. Is het een rustige hond? Dan weet ik dat we aan een meter of 6 a 7 afstand voldoende hebben en prima met een boog kunnen passeren.
En is het een hond die zelf ook prima communicatieve skills heeft en oké is met dito honden? Dan volgt er vaak even een hele beleefde en rustige hondse begroeting tussen de twee en ze vervolgen hun pad weer zonder gedoe. Super!
Is het een hond die als een gek in de lijn hangt, plat op de grond gaat liggen of andere signalen laat zien dat er spanning is? Dan ga ik een andere kant op. Niet alleen voor mijn Faye, maar ook om de andere hond te helpen. Die doet immers ook niet wat hij doet omdat hij de situatie zo fijn vindt.
Af en toe zie ik zoveel ellende gebeuren met honden die elkaar los benaderen op een smal pad.
Of honden die expres los worden gelaten om even “leuk te spelen”. De baasjes denken dat de honden leuk aan het spelen zijn, maar er is helemaal niks leuks aan. De stress-signalen vliegen in het rond, de opwinding is sky high en het is gewoon niet ontspannen. Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat ik hoor; “Kijk ze nu eens lekker spelen! Heerlijk he!” dan zou ik nu schatrijk zijn. Dit is geen spel… Gewoon echt niet.
Wat ik je met dit artikel mee wil geven is; voor honden is het helemaal niet zo vanzelfsprekend om met iedere hond te snuffelen die ze tegenkomen. Helaas zijn veel hondenbaasjes zich hier niet van bewust en op deze manier worden er nogal eens wat honden in een situatie gezet waar ze zich helemaal niet in willen bevinden.
De baasjes denken dat het goed is om de hond lekker veel contact te laten hebben met andere honden (het liefst zelfs met iedere hond die ze tegenkomen) en ze zien niet dat de honden zich er toch niet helemaal prettig bij voelen. Of denk eens aan de afstand tussen de honden wanneer je een andere hond passeert. Honden hebben een veel grotere persoonlijke zone dan wij mensen.
Als jij dus met jouw hond gewoon recht op een andere hond afloopt en met nauwelijks een meter ertussen gaat passeren.. sja.. ook dit kan voor beide honden zeer onprettig zijn.
En na verloop van tijd gaat het gedrag ineens veranderen.
De hond ziet een andere hond en gaat bijvoorbeeld enorm focussen. Of plat op de grond liggen. In de lijn hangen om naar die andere hond toe te gaan. Weer even later komt er misschien een hoop geblaf bij. En niet altijd omdat ze “zo graag contact willen hebben met die andere hond” maar omdat ze er een waslijst van ervaringen op hebben zitten waarin ze in zo’n situatie zijn gebracht.
Contact en spel tussen honden moet ontspannen zijn en dit vergt veel vertrouwen in elkaar. Dat kan er alleen maar zijn als de honden elkaar kennen en zich veilig voelen bij elkaar. Collega Monique Bladder vergelijkt het in één van haar soortgelijke artikelen met een spelletje Twister (je weet wel, die mat met al die gekleurde stippen). Geniale vergelijking. Dat spel is hartstikke intiem.
Ga jij dit zomaar midden op straat met een vreemd persoon doen? Ik in ieder geval niet. En dat is niet anders voor onze honden. Er is vertrouwen nodig en een gevoel van veiligheid om contact aan te gaan. Dit gebeurt dus met een klein clubje honden die jouw hond kent en bij wie hij zich prettig bij voelt. En heeft jouw hond daarnaast dus helemaal geen behoefte aan contact met andere honden? Niet meer dan logisch en helemaal niks vreemd aan.
Kijk hier dus meer vanuit hondenogen naar en voorkom dat je hond in een rot situatie terecht komt.
Zie je een hond naderen en merk je dat jouw hond het spannend vindt? Help je hond dan met het inzetten van zijn natuurlijke hondengedrag door er met een hele ruime boog omheen te lopen of als je die mogelijkheid niet hebt… om te draaien en een andere route te pakken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; dit is heel normaal honds gedrag. En heb jij een hond die als een magneet naar andere honden toegetrokken lijkt te worden en juist overal op af wil denderen? Grote kans dat zijn persoonlijke zone in het verleden veel te vaak is overschreden en hij zelf veel spanning is op gaan bouwen bij het zien van andere honden.
Wat ook gebeurd kan zijn is dat hij, bijvoorbeeld als pup in het kader van socialisatie, in het begin van jou naar iedere hond toe mocht gaan die jullie tegenkwamen.
“Even lekker snuffelen. Even lekker spelen.”
Dit heeft hij dus geleerd. Sja, en dan wordt de hond groter en komt er meer kracht in het lijfje en dan is het ineens niet meer zo fijn dat hij overal op af wil denderen en continu in de lijn hangt. Nu wordt hij ineens begrensd door jou en daar snapt hij geen klap van. Dit mocht toch altijd? Al die honden op straat zijn er toch speciaal voor hem? Je hond raakt aan de lijn enorm gefrustreerd en jij op jouw beurt ook vanwege dit gedrag. Dat versterkt elkaar nog eens extra.
Of je hond vliegt als hij losloopt overal op af. Dit is allemaal te voorkomen door van het begin af aan veel meer aandacht te besteden aan nette hondenmanieren en je hond hierbij te helpen.
Lees dit artikel waarin ik je wat tools aanreik waar je mee aan de slag kan gaan.
Ik hoop je geprikkeld te hebben om er op een andere manier naar te kijken en ik hoop dat je inziet dat het dus helemaal niet raar is dat een hond geen contact wil met iedere andere hond die hij tegenkomt.
Hij is niet anti-sociaal of slecht opgevoed/gesocialiseerd. Hij is gewoon een hond die heel graag begrepen en begeleid wil worden in zijn natuurlijke en “normale” hondengedrag.
Daar heeft hij wel jou voor nodig. Zet hem op!
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties