Mooie vraag, en ik beantwoord hem graag! Om er gelijk in te knallen: nee. Deze honden zijn niet helemaal bekaf gemaakt. Deze honden zijn voldaan in hun behoeftes. En dat zijn echt twee compleet verschillende dingen.

Het barst op internet nog steeds van adviezen op het gebied van verlatingsangst die gewoon echt niet kloppen. And I know… ik heb daar ook tussen gestaan toen ik die specialistische opleiding nog niet gedaan had en niet beter wist. Bijna overal staat “zorg dat je hond moe en voldaan is”. “Maak een flinke wandeling met hem voor je weg gaat!”

Maar het is juist heel onverstandig om je hond helemaal af te matten.

Het lichaam zit dan nog vol met adrenaline en je laat je hond dus met die adrenaline razend in zijn lichaam thuis achter. Oftewel een lichaam dat continu tegen de hond schreeuwt; “Doe iets, doe iets, doe iets!” Dat maakt nou niet echt dat hij rustig achtergelaten wordt en het helpt er zeker al niet aan mee als er verlatingsangst speelt.

Er is een heel groot verschil tussen ‘moe’ zijn en ‘voldaan’ zijn.

Daarom dat ik deze tip graag met je deel als jij aan de slag bent met de verlatingsangst van jouw hond. Wat doen mijn verlatingsangsttoppers precies met de honden voordat ze gaan beginnen met hun training van die dag?⁣

Ze maken een heerlijk rustige snuffelwandeling. Bij de ene hond is het een wandeling van een uur, bij de ander is dit een wandeling van 10 minuten. Ik heb pups in begeleiding en volwassen honden met allemaal hun eigen behoeftes qua duur van de wandeling. Niets schokkends dus. De hond mag overal snuffelen waar hij wil en bij moeilijke situaties helpen de baasjes hun hond met het verwerken van de spanning.⁣

Daarnaast zorgen ze dat hun hond dagelijks minimaal 15 minuten mentaal aan zijn trekken komt.

Ze doen bijvoorbeeld speurspelletjes en hersenwerk met ze.⁣ Zeker als jouw hond niet alleen thuis kan blijven vanwege fomo (fear of missing out) of frustratie, dan is de mentale stimulatie en de verrijking die jij je hond biedt een hele belangrijke om naar te kijken. Daar zit vaak iets nog niet helemaal goed. Overigens zijn fomo en frustratie ook gewoon vormen van verlatingsangst.

En ten slotte wachten ze na de wandeling tot de adrenaline uit het systeem van de hond is en de hond ergens rustig kan settelen.⁣ Meestal starten ze de training ongeveer een half uur tot drie kwartier nadat ze terug thuis zijn van de wandeling.

That’s it! Dat is alles wat ze doen.

Voldaan. Dat moeten de honden zijn. Niet helemaal bekaf en uiteraard ook niet te slaperig. Een slapende hond krijgt niks mee van de training. Ik hoop dat dit een eyeopener voor je was. Als je dit gaat doen, dan kan dit al ontzettend veel voor je veranderen.⁣

Zet hem op! You’ve got this!

Heb je behoefte aan ondersteuning bij de verlatingsangst van jouw hond? En niet zomaar een beetje ondersteuning maar een complete VIP begeleiding? Aan het einde van iedere maand komen de nieuwe plekken in de digitale agenda te staan. Daar kan jij direct jouw plek boeken. Check deze pagina voor meer informatie. Er zijn de komende weken nog plekken vrij! Herken jij je in alles wat ik daar schrijf? Je bent van harte welkom en samen gaan we ervoor!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.