Dit kan een confronterend artikel zijn. Niet iedereen zal het met me eens zijn en dat is prima. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Maar ik ga hem hoe dan ook aankaarten. Het verbaast me hoeveel mensen een hond in huis nemen en hem vervolgens allerlei normale hondse gedragingen proberen af te leren. En dat vind ik gewoon echt niet oké…

Ik heb een tijd terug een filmpje van mijn hond Faye op de Facebook pagina gezet terwijl ze lekker in een dood en stinkend iets aan het rollen is. Hmm heerlijk. Eau de Camouflage, zoals één van de volgers het zo mooi noemde haha.

Maar.. er kwamen ook een aantal andere reacties op.

  • “Waarom laat je dat toe?”
  • “Dit is toch geen goed voorbeeld van hoe het hoort?”
  • “Ik snap niet dat je dat niet afleert!”
  • “Dat een hondengedragsdeskundige hier niets aan doet!”

Hmm.. interessant!

Dit soort reacties komen ook weleens op artikelen, filmpjes en foto’s waarin ik voer verstop voor Faye tijdens de wandelingen.

  • “Zo stimuleer je het eten van straat!”
  • “Je gaat je hond toch niet leren om van straat te eten?”
  • “Ik vind het echt raar dat je dit doet. Ik probeer het mijn hond juist af te leren!”

Lieve mensen.

Wij nemen een HOND in huis. En honden rollen door de rotzooi. Dat doen ze. Dat hoort bij het wezen “hond”. Net zoals dat ze jagen, blaffen, snuffelen, graven en in de modder liggen te rollebollen. Het is allemaal heel normaal hondengedrag.

En ja, dat kan je vervelend vinden. Dat kan je lastig vinden. Daar kan je af en toe eens helemaal geen zin in hebben.

Maar het is en blijft allemaal heel normaal hondengedrag.

Mijn bek valt altijd open van verbazing als ik lees dat mensen hun hond bepaald gedrag af willen leren dat gewoon bij het wezen “hond” hoort. Neem dan lekker een pluche knuffel. Die is altijd schoon, zet geen stap verkeerd en die kan je helemaal naar je hand zetten.

En vind je hem stinken? Dan spuit je er gewoon even wat parfum op.

Mijn Faye ligt iedere dag wel in een vieze stinksloot. En komt ze een dood beest tegen? Yep, dan rolt ze er in. That’s part of the deal. Ik heb gekozen voor een hond in mijn leven en al deze (soms gore) fratsen horen er gewoon bij. Dit doen honden nu eenmaal.

Ik trek er tijd voor uit als ik met Faye op stap ga, zodat ze lekker hond kan zijn.

Niet even snel – snel – snel omdat ik anders in de knel kom als ze in iets goors duikt en ik haar nog schoon moet krijgen. En heb ik wel een keer minder tijd? Dan hou ik haar aan de lijn en kan ik het prima managen (voorkomen) als ze weer iets smerigs tegenkomt waar ze in wil rollen.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer bizar ik het vind.

“Ik wil een hond, maar ik wil niet dat hij zich als hond gedraagt”.

Ehhh.. wat gaat hier mis?!

Hetzelfde met voertjes verstoppen tijdens de wandelingen.

Je kunt een hond helemaal niet aanleren om van straat te eten, want dit gedrag zit er al in! Dat hebben ze in zich. Juist door dit in gecontroleerde omstandigheden met ze te doen (bijvoorbeeld door voertjes te verstoppen in een boom) kom je tegemoet aan die behoefte. Ze kunnen veilig hun hondending doen.

Die neus zit er nu eenmaal op en het eten van straat doen ze. Ook dit is heel normaal hondengedrag.

Kan het gevaarlijk zijn? Zeker! Er ligt een hoop rotzooi op straat.

Maar juist door dit in een veilige setting aan te bieden, kom je tegemoet aan deze behoefte. Ik heb het nog NOOIT meegemaakt dat een hond door deze spelletjes (meer) van straat ging eten. Een hond heeft prima door dat het voer van jou afkomstig is. Hij is echt niet gek. Plus er is een duidelijk begin en er is een duidelijk einde in deze activiteit.

In plaats van typisch hondengedrag afleren kan je beter kijken hoe je aan deze natuurlijke hondenbehoeftes tegemoet kan komen. In een gecontroleerde en veilige setting.

Dat noem ik respect en liefde voor het dier waar je je leven mee deelt.

Een hond in huis nemen en hem vervolgens typische hondse eigenschappen proberen af te leren vind ik gewoon niet oké. Neem dan geen hond.

Nog even een nuance; ik heb het hier dus NIET over probleemgedrag of gedrag dat heel extreem is.

Als jij een hond hebt die als een stofzuiger over straat gaat en werkelijk waar álles eet wat hij tegenkomt; natuurlijk moet je daar iets mee. Als hij gevaarlijke dingen eet of er ziek van wordt; uiteraard ga je daar dan iets mee doen. En als jouw hond heel de buurt bij elkaar blaft om iedere scheet, dan speelt er natuurlijk wel iets meer dan “normaal” hondengedrag. Valt jouw hond uit naar andere honden? Wel zo fijn (ook voor jouw hond!) om daarmee aan de slag te gaan en te zorgen dat hij zich veilig en relaxt gaat voelen.

En uiteraard moeten honden leren om zich aan te passen om acceptabel en veilig in onze maatschappij mee te kunnen draaien. Ik zeg in dit artikel dus nergens; “Laat ze maar als ongeleide projectielen door het leven gaan”. Just in case de minder aandachtige lezers de boel uit z’n verband gaan trekken.

Ik ga er vanuit dat het onderhand wel helder is wat ik bedoel. 🙂

Ik hoop je geprikkeld te hebben om hier eens over na te denken en te bekijken hoe dit bij jullie werkt. Zou jij ergens nog meer tegemoet kunnen komen aan de behoeftes van je hond?

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.