Wat ik in de praktijk vaak bemerk is dat de focus van hondenbaasjes vooral op de momenten ligt dat de hond iets niet goed doet. Maar de momenten dat het wel goed gaat (en geloof me, die zijn er echt!) worden eigenlijk niet eens gezien. Zo zonde! Want met een beetje oplettendheid kan je zonder al teveel moeite gewenst gedrag al heel snel versterken.

Ik kreeg een telefoontje van een klant. Haar begeleidingstraject is enkele maanden geleden afgerond.

De hond is een schat van een dier maar hij is een tikkie overenthousiast naar andere mensen tijdens het wandelen. En enige zelfbeheersing? Nou ja… dat was niet echt aanwezig. Op straat wilde hij op iedere persoon afstormen die hij zag. Niet handig met een hond van ruim 40 kilo.

Met consequent trainen en aanpassingen in hun dagindeling kwam er rust in dat grote hondenlijf. Zijn bazin kreeg het voor elkaar dat hij liever zijn aandacht bij haar hield in plaats van bij al die andere mensen op straat. Top dus!

Nu een paar maanden later merkte ze dat haar hond op straat toch weer wat hyper ging reageren en dat de focus op andere mensen steeds meer terugkwam.

Ik vroeg haar een filmpje te sturen. En ja… inderdaad, ik zag ook dat hij zijn radar voor andere mensen weer wat meer aan had staan.

Maar wat ik ook zag was dat hij andere mensen regelmatig volledig negeerde.

Zelfs meerdere keren voor het mis ging. En die momenten werden niet beloond. Oops… Niet heel gek dat het oude gedrag weer terugkwam. Dat leverde de hond namelijk veel meer op. Zijn aandacht bij zijn bazin houden leverde daarentegen helemaal niets meer op. Geen beloning en zelfs geen enkele andere reactie. Geen wonder dat ze allebei weer terugzakte in oude gewoontes.

Dit is iets dat ik bij veel hondeneigenaren zie gebeuren. De focus ligt eigenlijk vooral op de momenten dat het niet goed gaat. Maar de momenten die wel goed gaan, die worden niet aangegrepen om de hond te belonen. Eigenlijk worden die momenten niet eens opgemerkt door de bazen…

Doodzonde! En het is zo simpel.

Doet jouw hond iets dat je heel graag van hem ziet?

Een andere hond negeren… Een andere persoon negeren… Rustig blijven terwijl er een auto langs komt… Niet reageren op een ruiter met paard… Rustig blijven wanneer er een motorrijder passeert… Niet reageren wanneer er een mountainbiker voorbij komt… Niet (of minder heftig) reageren wanneer hij een kat ziet… In huis rustig blijven wanneer er bezoek binnenkomt… Niet blaffen wanneer er iemand voorbij het raam loopt…

Beloon het! Pak je moment direct!

Zonder er al teveel moeite voor te doen versterk je dit gedrag.

Stel; jij hebt een hond die zo nu en dan moeite heeft met fietsers. Dan is het zo zonde wanneer jouw hond tot 5x toe een fietser negeert en jij doet er vervolgens niets mee. Dat is dus 5x een gemiste kans! Je hebt 5x de mogelijkheid gehad om hem te belonen voor gewenst gedrag en je hebt die kansen vervolgens zo laten vliegen.

En ja.. de 6e x gaat het dus ineens mis.

Laat je hond weten wat je van hem wilt zien. Beloon hem wanneer je kunt en blijf het consequent doen. Je zal ervaren dat het gedrag toe gaat nemen.

Kan je je voorstellen dat wanneer jij je hond alle 5 de keren wel beloond had voor het negeren van die fietser dat de kans een stuk groter is dat het de 6e, 7e en 8e keer ook goed gaat? Simpelweg omdat je laat weten wat je wilt zien van hem en niet pas in actie komt wanneer het mis gaat. Je koppelt aan hem terug wanneer hij het goed doet. En die terugkoppeling is heel belangrijk voor jouw hond.

Het vraagt van jou wel aandacht en oplettendheid. Maar een simpelere manier om te trainen is er niet.

Grijp alle momenten aan om je hond te belonen. Iedere keer dat hij spontaan iets doet wat jij graag ziet, beloon het direct!

Kleine moeite.. heel groot effect!

Let goed op je timing. Met “direct” je moment pakken bedoel ik ook écht direct. Ben je later? Leuk dat je hond een beloning krijgt, maar de kans is klein dat hij de link legt met datgene waarvoor je hem beloont. Kijk dus goed naar je hond en zodra hij iets doet wat je graag van hem wilt zien; pats! Belonen!

Enne… kijk kritisch naar de beloning die je gebruikt he. De hond is degene die bepaald wat een beloning voor hem is. Niet wij. Voor de ene hond is voer heel belangrijk, een andere hond is juist weer dol op aandacht. Onderzoek waar jouw hond helemaal warm voor loopt en gebruik dat als beloning.

Iets is pas een beloning (een bekrachtiger) als het gedrag dat jij wilt zien toeneemt. Neemt het gewenste gedrag niet toe? Dan is je beloning waarschijnlijk niet sterk genoeg voor jouw hond. Of de prikkel is veel sterker dan jouw beloning. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Lees meer over een geschikte beloning in dit artikel.

Zet hem op!

Kampt jouw hond met verlatingsangst en wil jij er alles aan doen om te zorgen dat jouw hond zich fijn en veilig voelt thuis? Je bent van harte welkom bij me. Ik heb in juli 2021 in Amerika mijn specialistische verlatingsangst opleiding met succes afgerond en ik draag nu trots de titel SA Pro (Separation Anxiety Professional). Op deze pagina lees je alles over de verschillende programma’s die ik aanbied en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de training te laten slagen. Je kan zelf mijn agenda inzien en direct jouw startsessie boeken.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.