Allereerst is het belangrijk om eerst een goede vertrouwensband met jouw nieuwe hond op te bouwen. Of de ander als die degene is met de nieuwe hond. Op een wankele basis kan je niet zoveel dus laat je hond eerst gewoon eens rustig aan jou, zijn nieuwe huis en de omgeving wennen. Dat is voor de eerste periode meer dan voldoende.

Uiteraard is het ook belangrijk dat de karakters en het gedrag naar andere honden toe enigszins gelijk zullen zijn. Als je een oudere hond met een wat pijnlijk lichaam bij een grensoverschrijdende puber zet, dan is het niet zo lastig om te bedenken dat dit nooit een match zal zijn.

Althans, niet zonder dat jullie er bovenop zitten om de boel steeds in goede banen te leiden.

Daarnaast is het gedrag van jouw eigen hond ook belangrijk. Als jij een hond hebt die uitvalt, op andere honden afstormt, als een idioot in de lijn gaat hangen of wat voor andere stressreactie dan ook geeft, dan zal je daar eerst iets aan moeten doen. En serieus. Niet via internet proberen de gouden tip te vinden en maanden (of nog langer) afwachten. Nee, schakel hulp in en ga aan de bak.

Dan is het zover. Beide honden lijken een prima match dus het feest kan beginnen. Wat een hele fijne manier is om de honden geleidelijk aan elkaar te laten wennen is het maken van zogenaamde sociale wandelingen. Jullie gaan samen aangelijnd wandelen en jullie zorgen dat er veel afstand tussen de honden is en blijft. Zo’n afstand dat ze elkaar wel in het vizier hebben, maar elkaar ook “los” kunnen laten en zich met hun eigen hondse zaken bezig kunnen houden.

En heb je daar 100 meter of meer voor nodig? So be it.

Ook dan ruiken ze elkaar perfect en kunnen ze informatie opdoen over elkaar, zonder dat ze fysiek contact hebben. Jij houdt je bezig met jouw hond, de ander houdt zich bezig met haar hond. Je kan bijvoorbeeld speurspelletjes doen of wat cue’s (vriendelijker woord voor commando’s) oefenen. En steeds rustig samen (met dezelfde afstand van elkaar) een stukje verder wandelen enzovoorts.

Deze wandeling herhaal je zo vaak als het nodig is. Net zolang tot de afstand beetje bij beetje zover verkleind is dat de honden fysiek contact zouden kunnen maken als ze dat willen. Let op! Er moet geen sprake zijn van spanning. Ook niet tijdens het steeds ietsje verkleinen van de afstand. De honden bepalen het tempo. Zie je wel een stressreactie? Dan neem je misschien te grote stappen en is het beter om rustiger aan te doen.

Laat het initiatief bij de honden en kijk wat voor moois er voor je neus gebeurt.

Misschien besnuffelen ze elkaar grondig. Of wie weet maakt de ene al snel een echte spelboog en volgt er daarna gelijk een paar minuten leuk spel. Misschien maken ze niet eens fysiek contact maar struinen ze direct samen verder en ruiken ze aan dezelfde bosjes en volgen ze elkaars voetsporen. Het is allemaal goed. Zolang beide honden maar volledig op hun gemak zijn bij en rondom elkaar. Ze moeten zich veilig voelen bij elkaar.

Gaat dit een aantal keer hartstikke goed? Dan kan je eens een bakje koffie gaan drinken. Let goed op de lichaamstaal van de hond die er woont. Is hij oké met het feit dat er een andere hond binnen stapt? Bij twijfel; hou beide honden even aangelijnd en ga op afstand van elkaar zitten. Wat overigens helemaal niet zo’n gek idee is om sowieso te doen. Just in case.

Dus… wil jij eens gezellig met iemand anders en haar hond op pad maar weet je niet hoe je ze fijn kan laten kennismaken en aan elkaar kan laten wennen? Probeer het eens op deze manier. Rustig aan, kleine stapjes.

Dan is de kans op succes het grootst.

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.