Dit is een onderwerp waar ik over kan blijven schrijven, omdat ik zoveel problemen zie ontstaan die echt voorkomen kunnen worden. Ik vind het prachtig wanneer iemand haar hart en huis openstelt voor een herplaatser. Herplaatsers (al dan niet uit het buitenland) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Deze honden kunnen niet bij hun huidige eigenaar blijven of hebben zelfs nooit een huis en gezin gekend. Hoe mooi is het dan dat deze honden een tweede kans krijgen op een happy en fijn hondenleven?
Maar sta alsjeblieft stil bij de belevingswereld van zo’n dier.
Een verhuizing is niet niks voor een hond. Voor een buitenlandse hond is het zelfs een complete cultuurshock. Ze hebben geen flauw idee wat er allemaal gebeurt. We kunnen ze immers niet vertellen dat ze bij ons helemaal welkom zijn en een prachtig hondenleven tegemoet gaan. Alles wat bekend was voor een herplaatser, is weg. Vreemd huis, vreemde omgeving, vreemde geluiden, vreemde mensen die samen met hem in dat vreemde huis zijn… Ik geef het je te doen.
Een herplaatser heeft tijd nodig om zich thuis te gaan voelen bij jou.
Met de beste intenties zie ik de nieuwe eigenaren al zoveel doen en van alles verwachten van hun nieuwe maatje. De eerste dag wordt hij al meegenomen op een wandeling, er wordt volop contact met hem gezocht want de mensen willen hem aaien en knuffelen, er worden in no time allerlei commando’s geoefend, de tweede dag staat er al familie aan de deur om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen…
Oh jongens… dit kan zó overspoelend zijn.
Laat de hond nu eerst eens rustig aarden en wennen. Besteed aandacht aan een mooie vertrouwensband en leer elkaar eerst kennen. Daar hebben jullie allebei tijd voor nodig. Jouw hond moet gaandeweg, zonder druk, leren wie jij bent en dat jij zijn veilige haven bent. Dat is niet in een paar dagen gebeurd! Zelfs niet in een paar weken…
Maar dit is wel de basis. Als die basis niet goed zit (vertrouwen, veilig voelen, de tijd krijgen om op zijn tempo te acclimatiseren), dan kan je toch onmogelijk al van alles met je hond ondernemen en van alles van hem verwachten? Op een wankele fundering kan je niet bouwen. Dat gaat niet werken. Dat gaat problemen opleveren…
Bijna alle casussen in mijn praktijk met herplaatsers gaan om dit stuk. De beginperiode die mis is gegaan.
De eerste weken of zelfs maanden leek de hond zich ontzettend snel aan te passen. Hij vond alles en iedereen leuk en ging dolgraag van alles ondernemen met zijn nieuwe eigenaren. En dan komt het beruchte mailtje.
“Nina we snappen er niets van! Eerst ging het zó goed en nu ineens is hij voor van alles bang, valt hij uit tijdens het wandelen, gromt naar de kinderen, blaft in huis of in de tuin de hele buurt bij elkaar…”
Dat is niet heel gek. Een verhuizing is voor een hond zo stressvol. Die stress-emmer (check dit artikel) zit bomvol. Een hond heeft tijd nodig om die stress te kunnen verwerken en rustig de kat uit de boom te mogen kijken. En over die stress verwerken; dat alleen al kan weken tot maanden duren. Óók als jij op het eerste gezicht niet heel duidelijk ziet dat je hond zoveel spanning in zijn lijf heeft.
Dus wat gebeurt er?
De hond wordt overal mee naartoe genomen en lijkt het aan de buitenkant allemaal leuk en prima te vinden. In het lijf gebeurt er echter iets veel minder leuks. De hond is aan het opkroppen. De spanning wordt vastgezet in het lichaam en er wordt helemaal niets verwerkt. Sterker nog; er komt alleen maar spanning bij door alle indrukken. En heb je zo’n binnenvettertje? Dan zie jij daar aan de buitenkant weinig van.
Totdat de druppel komt die de emmer doet exploderen. Ja, niet overlopen maar gewoon exploderen. En “ineens” ontstaan er problemen.
Heb jij een herplaatser of ben je op zoek naar een herplaatser? Neem dan alsjeblieft deze informatie mee en hou het in je achterhoofd. Rustig aan… eerst een gevoel van veiligheid en vertrouwen opbouwen binnen het gezin. En zodra dat stuk goed zit, kunnen jullie samen verder bouwen. Op een ijzersterke fundering, stapje voor stapje, alles op het tempo van de hond. Geef hem de tijd die hij nodig heeft.
Je zal zien; alles wat je in het begin investeert qua tijd en geduld, daar ga je later absoluut de vruchten van plukken.
En je hond ook.
Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? Heb jij een herplaatser geadopteerd? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier om te zien wat er aan bod komt.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties