Open een random artikel over verlatingsangst of neus een beetje rond op Google en één van de eerste tips die je leest om verlatingsangst op te lossen is: gebruik een Kong, voerpuzzel of geef/strooi snacks als jij naar buiten gaat om te trainen. En toegegeven 🙋♀️ een paar jaar geleden vond je dezelfde tip in mijn artikelen.
Totdat ik de opleiding tot Separation Anxiety Pro (verlatingsangstexpert) ging doen. Want my oh my… wat heeft deze specialistische opleiding me veel inzichten gegeven. En me mezelf tegelijkertijd echt voor m’n kop doen slaan. Het gebruiken van Kongs en snacks werkt in een verlatingsangst training vaak juist averechts.
Het gebruiken van Kongs en snacks werkt in een verlatingsangst training vaak juist averechts.
Verlatingsangst is een paniekstoornis. Het is niet zomaar een ‘gedragsprobleempje’. Het vergt naast tijd (veeeel tijd) een intensieve training om dit te verhelpen. Een op maat gemaakte therapie. Het zou zo makkelijk zijn als het simpel op te lossen is door je hond maar gewoon iets lekkers te geven als je weggaat. Helaas… zo werkt het niet als je hond verlatingsangst heeft.
Nuance: zet je voer en snacks in als management? Bv omdat jij de container even buiten moet zetten en je weet dat je je hond even bezig kan houden met lekkers tot jij terug binnen bent? Helemaal top! Je voorkomt zo weer een negatieve ervaring. Maar nogmaals: dit is management. Geen trainen.
Wil je een Kong, snacks of voer gebruiken in de verlatingsangst training van je hond? Beter niet.
Wat zijn nu een aantal redenen waarom ik afraad voer te gebruiken in een verlatingsangst training? Wat doet het met je hond? En wat kunnen de consequenties zijn als je dit doet? Hieronder deel op de 4 hoofdredenen waarom een Kong, voerpuzzels en snacks niet thuishoren in een verlatingsangst training.
✨ 1 Je bent je hond aan het afleiden, niet aan het trainen. Je hond leert niet stevig op eigen poten staan. In een verlatingsangst training is het taak om de emotie en beleving van de hond te veranderen. Nu is alleen blijven dikke horror. Óók wanneer er geen sprake is van angst maar bv. van frustratie of FOMO. Ook dit valt onder de paraplunaam verlatingsangst. Om dit op te lossen is er een heel andere benadering nodig. Training! Een perfect op de hond afgestemde training. Geen afleiding…
✨ 2 Als de Kong of voerpuzzel op is loop je het risico dat je hond alsnog in dikke paniek raakt. Het lekkers is op, de hond realiseert zich dat hij alleen is en BAM. 💥 Wéér een negatieve ervaring erbij en met een beetje pech ook nog eens een zelf gecreëerd plateau. Net allemaal zaken die we nu juist niet willen…
✨ 3 Die Kong of voerpuzzel kan juist een voorspeller worden dat die vreselijke alleen-blijfervaring er weer aan zit te komen. Resultaat? Mogelijk raakt jouw hond die Kong of voerpuzzel op den duur niet eens meer aan en schiet hij direct al in de stress zodra hij ziet dat jij die dingen tevoorschijn tovert.
✨ 4 Veel honden met verlatingsangst wíllen/kunnen niet eens eten als ze alleen gelaten worden. Dit komt omdat de stress die ze ervaren veel te hoog is. Je ziet dus ook vaak dat zodra jij terug de kamer binnenkomt, de hond zich dan pas op zijn lekkers stort.
Voer hoort niet thuis in een verlatingsangst training. Het kan je training flink om zeep helpen zelfs.
Werk met een SA Pro of een CSAT en zij kunnen jou en je hond perfect begeleiden op een manier die wél werkt. Wij zijn hier immers speciaal voor opgeleid. Force-free, fear-free, science based en experts op het gebied van verlatingsangst bij honden.
Verlatingsangst bij honden is te complex om zomaar wat mee aan te rommelen. Met een verkeerde benadering zijn jij en je hond nog verder van huis. Zorg dus dat je in goede en deskundige handen bent als je hulp gaat zoeken. ❤️
Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties