Verlatingsangst bij honden wordt in het Engels “separation anxiety” genoemd en eigenlijk is dit veel accurater dan hoe wij Nederlanders het noemen. Anxiety is namelijk iets heel anders dan angst en in dit artikel wil ik je dan ook het verschil en de nuances tussen deze twee uitleggen en je laten begrijpen waarom anxiety zo’n aanslag op het welzijn van je hond is. Let’s go!

Wat is angst bij honden?

Angst is een instinctief gevoel dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een object, een geluid, een persoon, een andere viervoeter of een situatie die door de hond ervaren wordt als een bedreiging. De hond neemt in het geval van angst dus echt een bedreigende trigger waar. Wat er vervolgens in het lichaam van de hond gebeurt, is dat het zenuwstelsel als het ware een seintje geeft: “maak je klaar voor een freeze, fight of flight”. Check dit artikel als dit nieuw voor je is. Angst is een hele normale reactie en emotie om te ervaren, eentje die alles te maken heeft met overleving.

Wanneer is angst bij honden niet “normaal”?

Natuurlijk bestaan er verschillende gradaties van angst. Onder andere de context, de heftigheid van de angst en de hersteltijd geven aan of de angst die jouw hond ervaart “normaal” is. Of beter gezegd: welzijnsbedreigend.

Stel: je loopt ergens met je hond in het bos en zonder dat je het doorhebt raast er ineens een wielrenner voorbij. Jij en je hond schrikken jullie allebei de tandjes. Je hond schudt de angst na een tijdje van zich af en is al vrij snel weer oké en lekker aan de snuffel. Dit is hartstikke normaal. Volledig logisch dat je hond schrok en hij herstelde er snel van.

Maar stel je nu eens voor dat het volgende gebeurt. Je hond is heerlijk relaxed aan zijn snufari bezig, schrikt zich kapot van die wielrenner maar in plaats van dat je hond weer snel herstelt gebeurt dit: je hond blijft angstig rondlopen, heeft een lage lichaamshouding, is ontzettend schichtig de omgeving aan het scannen, is niet uit die angstmodus te krijgen, trekt je schouder bijna uit de kom en wil niets anders dan zo snel mogelijk terug naar de auto of naar huis … Dit is natuurlijk een heel ander verhaal. Deze mate van angst is overmatig en voor het welzijn van je hond: schakel alsjeblieft hulp in.

Hond angstig geschrokken

Wat is anxiety bij honden dan precies?

Het grootste verschil met angst is dat het hier niet om een waarneembare bedreigende trigger gaat. Het gaat om de ANTICIPATIE van de hond dat er iets heel ergs gaat gebeuren. Verlatingsangst is hier het duidelijkste voorbeeld van. Je hond is om het minste geringste gespannen, omdat hij vreest dat je weg zal gaan. Ook al heb je helemaal de intentie niet om weg te gaan. Loop je richting de deur? De stress hakt er direct in bij je hond. Hij anticipeert erop “dat het weer gaat gebeuren”.

Om je dit gevoel iets duidelijker uit te leggen, geef ik je een menselijk voorbeeld. Je loopt in je eentje in een donker bos. Je ziet helemaal niemand dus er is niets aan de hand. En toch bonkt je hart iedere keer wanneer je iets om je heen hoort kraken. Een onheilspellend gevoel overvalt je. Ook al zie je helemaal niemand om je heen: toch ben je bang en heb je het gevoel dat iemand je in de gaten houdt of je volgt. Kan je je hier iets bij voorstellen?

Dit is dus exact wat een hond met verlatingsangst ervaart en wat anxiety doet. Het is niet zo dat een hond letterlijk een bedreiging waarneemt en angstig wordt. Er IS nog geen bedreiging namelijk. Jouw hond heeft echter een paniekstoornis (want dat is wat anxiety is) en je hond zal dus ook behoorlijk vaak anxiety ervaren. Veel vaker dan gezond is.

Voor honden met verlatingsangst zijn er veel triggers voor anxiety

Naar de gang toe lopen, een deur naar een andere ruimte achter je sluiten, überhaupt naar een andere ruimte gaan, simpelweg opstaan van de bank … Bij vrijwel alles wat je doet zie je je hond alert worden of zelfs echt gespannen raken. Mensen zeggen me wel eens “dat het lijkt of hun hond altijd met 1 oog open ligt te slapen om alles in de gaten te kunnen houden”. En ja, zo vind ik hem mooi omschreven. Deze honden staan vaak ook continu op scherp. Als je dus eens nagaat hoe vaak deze dingen voorkomen op een dag (en dat dus IEDERE dag opnieuw) en je realiseert je dat jouw hond dus zo vaak die anxiety voelt … dat doet behoorlijk wat met het leven, de gezondheid en het welzijn van je hond.

Hond separation anxiety verlatingsangst

Sluit pijn trouwens altijd uit als jouw hond anxiety ervaart

Zeker wanneer dit van het één op het andere moment gebeurt. Stel dat jouw hond ineens mega geluidsgevoelig is en op alles wat hij hoort gaat blaffen, terwijl hij normaal de rust zelve is… sluit pijn echt uit. Er zit een heel grote link tussen het ontstaan van plotselinge anxiety (niet alleen verlatingsangst maar ook bv. het voorbeeld dat ik hierboven gaf) en pijn en ongemak. In mijn trajecten zie ik het zo vaak gebeuren. Een hond gaat super steady in zijn verlatingsangst training en het is al maanden geleden dat we iets van anxiety zagen. En ineens lukt het niet meer. De hond laat meer en vaker stress en anxiety zien, terwijl er niets gebeurd is tijdens de training. Het eerste advies is dan altijd: een ritje dierenarts.

Een hond kan een oorontsteking hebben, misschien zitten de anaalklieren verstopt, er kan sprake zijn van jeuk door vlooien of allergieën, misselijkheid, last van de darmen (of bv. Giardia). En dit heeft allemaal enorm veel impact op hoe een hond zich voelt en gedraagt. Plus het kan dus een trigger zijn voor het ontstaan van plotselinge anxiety.

Dit is dus het verschil tussen angst en anxiety bij honden.

Heb jij een hond die op een ander gebied dan verlatingsangst veel anxiety ervaart? Schakel dan professionele hulp in van een modern geschoolde hondengedragstherapeut en ga er echt mee aan de slag. Het gaat je hond zo goed doen als hij die stress niet meer hoeft te voelen in dat lijfje en veel meer ontspannen door het leven kan gaan.

Als jij een hond met verlatingsangst hebt: je bent van harte welkom bij me om een 1 op 1 begeleidingstraject in te stappen. Ik heb dit jaar nog een paar plekken over. Lees je goed in op deze pagina en stuur me een mail als jij er helemaal voor wil gaan.

Samen kijken we of we een match zijn en dan gaan we bergen verzetten. 🔥

Liefs,

Nina 😘

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.