Veel van mijn klanten zijn al bij 1 of meer hondentrainers of gedragsdeskundigen geweest met hun hond met verlatingsangst. Damn… het toppunt is een duo dat al bij 6 gedragstherapeuten geweest is. Als we doornemen wat het plan was en of het geholpen heeft dan komen er vaak allerlei gekke en nergens op gebaseerde adviezen naar boven.
Zoals het inzetten van gehoorzaamheidsoefeningen…
De baasjes moesten de hond bijvoorbeeld leren om op zijn kussen te blijven liggen en de kamer uit lopen. Stond de hond op? Gelijk terug en weer met een “blijf” op zijn kussen sturen. Of de eigenaar moest door een deur, de hond zeggen te “wachten” en de deur gewoon achter zich sluiten. En dit 100x per dag. Hoe maak je een hond (en zijn baasje) helemaal gek? Zo dus.
Bij de meeste honden mislukte dit natuurlijk finaal.
Ze konden niet op hun plek blijven en kwamen toch achter hun baasje aan. Of ze stonden voor een dichte deur te piepen of tegen de deur te krabben. Bij een klein deel honden leek het wel iets te helpen, maar de verlatingsangst was niet opgelost. De hond bleef wel even op zijn kussen liggen, maar zodra de eigenaar iets met de voordeur ging doen was het opnieuw stressen. Oftewel; dit zijn allemaal juist wéér negatieve ervaringen bij een gesloten deur erbovenop.
Verlatingsangst is een trauma!
Verlatingsangst heeft geen fluit te maken met gehoorzaamheid. De hond ervaart stress, paniek, frustratie… Dat is niet met een simpele “blijf” of “wacht” te behandelen. Dan doe je alleen aan symptoombestrijding. Je focust dan op het gedrag. Maar vanbinnen verandert er niets bij de hond en de spanning wordt juist alleen maar groter. Je zet juist allemaal extra druk op je hond.
Het is juist de emotie en de beleving van de hond die moeten veranderen. En dat zit niet aan de buitenkant. Dat zit niet in het gedrag dat je hond laat zien. Dat zit vanbinnen. Dáár moet de focus op gelegd worden.
Het ombuigen van de emotie en beleving die de hond heeft bij alleen thuisblijven.
Een hond met verlatingsangst moet gaan ervaren dat het veilig en oké is als zijn eigenaar even de deur uit gaat.
Dat gevoel van veiligheid kan je niet creëren met een gehoorzaamheidsoefening. Als jij doodsbang bent van slangen en ik zet jou in een kamer vol met slangen en zeg jou te blijven terwijl ik wegloop… Zou jij daar blijven zitten? Misschien wel. Omdat je compleet bevroren bent van de stress en angst. Maar in de meeste gevallen wordt het toch echt; RUN!
Dus… krijg jij het advies dat je verlatingsangst moet verhelpen door je hond te laten blijven op zijn kussen? Dan moeten er echt alarmbellen gaan rinkelen. Dit is niet de manier om verlatingsangst te verhelpen. Op mijn website vind je reeds een hele verzameling artikelen met eyeopeners en tips en tricks die wél bij een verlatingsangsttraining horen.
Neus eens rond. Wie weet vind je weer een puzzelstukje voor jullie proces.
Heb je behoefte aan ondersteuning bij de verlatingsangst van jouw hond? En niet zomaar een beetje ondersteuning maar een complete VIP begeleiding door een echte verlatingsangst expert? Aan het einde van iedere maand komen de nieuwe plekken in de digitale agenda te staan. Daar kan jij direct jouw plek boeken. Check deze pagina voor meer informatie. Herken jij je in alles wat ik daar schrijf? Je bent van harte welkom en samen gaan we ervoor!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties