In dit artikel deel ik 5 tips met je zodat zowel jij als je hond meer kunnen genieten van de wandelingen. Door je wandelingen meer af te stemmen op jouw hond als individu kan dit een enorm verschil maken. Hallo relaxte wandeling! Enjoy!
- Laten snuffelen los of aan lange, vaste lijn in geschikt gebied.
- Checklooks opmerken en terug reageren.
- Laat hem hond zijn. Graven, rondrennen, het water in.
- Ga op rustige tijden, de onlogische tijden.
- Laat los dat je per se een route van A naar B moet lopen.
👉 Snuffelen; voor een hond is mogen snuffelen echt een must.
Die neus zit er niet voor niets op. Ze beleven de wereld via hun neus. Met die neus doen ze indrukken op en vergaren ze informatie. Geef je hond de ruimte om te mogen snuffelen in een geschikt en veilig gebied en je zal al snel merken dat er meer rust komt.
Is dit bij jullie een ding omdat je hond bijvoorbeeld veel van straat vreet? Breng dan eens in kaart in welke gebieden dat vaak gebeurt en kies voor een ander gebied. Faye vrat bijvoorbeeld altijd kattenpoep. Keiranzig. Dat lag vooral op een bepaald stuk vlak bij huis, dus hield ik haar op die plek altijd korter bij me. Waren we er voorbij? Lekker lijn geven en weer struinen en snuffelen maar. Kan jouw hond veilig loslopen? Go for it! Zalig voor je hond om lekker te mogen flierefluiten.
👉 Reageer op de checklooks van je hond.
Dit is een waardevolle voor jou als jij het idee hebt dat je hond buiten geen enkele aandacht voor je heeft. Iedere hond geeft zogenaamde checklooks. Ze checken even bij je in. Dit kan heel subtiel zijn zoals even een oor naar jou toe bewegen, zijn hoofd iets naar je toe draaien, op je wachten of het tempo aanpassen aan het jouwe.
En natuurlijk heb je ook de checklooks die niet te missen zijn. Ze kijken je recht aan of komen naast je lopen en tikken met hun neus tegen je hand. Gebeurt dit? Geef reactie terug! Niet per se in de zin van een beloning, maar ‘zie’ elkaar echt. Zeg even “Hai boef”, geef een lach, geef een knipoog… verzin iets. Maar laat jouw hond weten dat jij ziet dat hij bij je incheckt. En wat gebeurt er dan? Je hond zal nog veel vaker dit mooie incheckmomentje laten zien. 🥰
👉 Laat je hond ook gewoon hond zijn.
Honden doen dingen zoals graven, rennen, rollen en door het water of door de modder heen ploegen. Hele normale hondse zaken. En dat zijn dingen waar sommige eigenaren niet om staan te springen. Want oh jee… stel je voor dat je natte hond in de schone auto moet. En daarna het huis in. De horror.
Ik zeg niet dat je dit altijd moet doen. Als ik wat minder tijd heb, houd ik mijn hond gewoon aan de lijn en voorkom ik dat hij dit kan doen. Maar over het algemeen vind ik dat je als hondeneigenaar zeer regelmatig echt de tijd moet nemen voor een wandeling waarin je hond zich lekker als hond mag gedragen. Je hebt hele handige dekentjes voor in de auto. En er bestaan handdoeken. En als je hond opgedroogd is bestaat er ook nog een stofzuiger om het zand even op te zuigen. Probleem opgelost.
En als je wel een hond wil, maar je wil niet dat hij zich als hond gedraagt… iets met een pluche knuffel.
👉 Heb jij een hond die reactief reageert op prikkels zoals andere honden, katten, fietsers, voertuigen, you name it…
Kies je wandelgebieden én je wandeltijden strategisch uit. Als jij van jouw hond weet dat hij moeite heeft met een bepaalde prikkel, ga dan niet in een gebied wandelen waar je die prikkels continu tegenkomt. Pak bijvoorbeeld de auto om naar een geschikt gebied te gaan. Is dit geen optie omdat je geen auto hebt? Gooi dan je wandeltijden om. Er zijn van die typische tijden waarop heel Nederland zijn hond uit gaat laten. Probeer deze te omzeilen door andere tijden te kiezen. Onlogische tijden. Zelfs als dat betekent dat je wat vroeger je bed uit moet of juist later op de avond gaat wandelen. Het gaat jullie veel meer rust en ontspanning opleveren.
👉 Veel hondeneigenaren gaan op pad met hun hond om een bepaalde route te wandelen. Een vooraf bedachte route van A naar B.
De kwaliteit van je wandeling is véél belangrijker dan dat je per se die route uitloopt. Laat dat dus los. Het maakt niet uit hoever je komt of waar je uit komt. Al snuffelt je hond een half uur in dezelfde omgeving rond en is hij daar lekker aan het struinen en verkennen. Daar raakt hij veel voldaner (en blijer 😉) van, dan per se een bepaalde route te moeten lopen.
Je zal ook ervaren dat de wandelbehoefte van je hond per dag kan verschillen. De ene dag wil hij misschien een uur aan de wandel, de andere dag is het misschien amper 15 minuten. En dat is helemaal oké! Het idee dat een hond dagelijks echt kilometers moet maken is er eentje uit de vorige eeuw. Dat is niet wat ze nodig hebben.
Kijk eens wat jij met deze tips kan veranderen aan je wandelingen en geniet van een meer ontspannen hond aan je lijn!
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties