“Ja, natuurlijk vindt ‘ie dat heerlijk! We kroelen wat af!” Ongetwijfeld zal dit de eerste reactie van vele hondenbaasjes zijn.. maar ik daag je uit om daar eens met een frisse blik naar te kijken. Want de realiteit is dat heel veel viervoeters die knuffelbehoefte van ons helemaal niet delen..

En dat kan best wel even rauw op je dak vallen.

Zeker als je gewend bent om naar hartenlust met jouw viervoeter te knuffelen. Maar dat knuffelen, dat is een menselijke behoefte. Het is geen hondse behoefte… Wij knuffelen en worden geknuffeld om ons gelukkig en tevreden te voelen. Het is een uiting van liefde of genegenheid.

Oké.. een menselijke behoefte dus. Maar hoe ervaart jouw hond dit?

Honden zien er al snel lekker knuffelbaar uit met hun zachte vachten en blije snoeten. Vaak gebeurt het knuffelen dan ook haast automatisch. De hond komt voorbij lopen en hup, je hand gaat er al naartoe om hem even te aaien. Of hij komt bij je op de bank liggen en je legt direct een arm om hem heen. Veel hondenbaasjes pakken hun hond op schoot en knuffelen hem. De hond krijgt zelfs kusjes op zijn snoet. Armen eromheen en kroelen maar!

Kijk nu eens goed naar zijn lichaamstaal. Wat vertelt de hond jou?

Leunt hij van je weg of probeert hij zelfs echt te ontsnappen? Merk je een soort van verzet? Wendt hij zijn kop af? Begint hij te hijgen? Gaan zijn oortjes naar achteren en laat hij oogwit zien? Begint hij zijn lippen af te likken en te smekken? Duikt hij een beetje in elkaar? Gromt hij misschien? Dit zijn allemaal stress-signalen.

Observeer eens wat jouw hond laat zien aan signalen. Voor een hond kan dat geknuffel van ons namelijk best bedreigend zijn en hij kan er echt moeite mee hebben. Veel moeite. Een hond spreekt maar één taal… de hondentaal. En die hondentaal kan ontzettend subtiel zijn. Het is dan ook niet altijd duidelijk dat een hond iets niet prettig vindt. Misschien heb je niet eens door dat de hond van je wegkijkt en daarmee aangeeft dat hij zich niet fijn voelt.

Maar met al die kleine signalen die hierboven genoemd staan geeft de hond aan dat hij jouw knuffel niet als prettig ervaart. Hij voelt zich onveilig en vraagt je te stoppen. Check die foto hierboven eens met de hond en het meisje. Hijgen.. oren naar achteren.. wegkijken.. ogen dichter geknepen.. Deze hond voelt zich absoluut niet prettig en wil dat deze knuffelsessie ophoudt! Hij zegt heel duidelijk “Nee”. Lees meer over het herkennen van de “Nee” van jouw hond in dit artikel.

Dat jouw hond lekker bij jou in de buurt of zelfs tegen je aan wil liggen, zegt niet automatisch dat hij ook geaaid of geknuffeld wil worden! Hij wil gewoon lekker bij je liggen en is dan helemaal tevreden.

Wist je dat de meeste bijtincidenten gebeuren in de thuissituatie?

Vaak geven mensen aan dat een beet volledig uit het niets kwam. Dat ze het niet aan zagen komen. In de meeste gevallen klopt dit niet. De hond heeft vaak al eindeloos aangegeven dat hij zich niet prettig voelt in bepaalde situaties. Door de andere kant uit te kijken, door te gaan hijgen, door te gaan likken, door te bevriezen… En als al die kleine signalen niet opgepikt worden, dan kan de hond niet anders dan zich nog duidelijker uitdrukken. Er is een grens…

Honden zijn heel erg tolerant. Ze kunnen voor een zeer lange tijd die ongewenste intimiteiten van ons pikken. En dan ‘ineens’ gaat het mis en weten we niet wat er gebeurd is. Terwijl we het absoluut wél hadden kunnen zien aankomen. Als we maar beter naar de hond gekeken hadden en zijn signalen serieus genomen hadden.

Kijk ook eens goed naar dit filmpje.. De twee kanten van een hondenbeet, bekeken vanuit een kind en bekeken vanuit de hond… Het is confronterend en een eye-opener.

Nu is het zo dat een hond van zijn eigen baasje over het algemeen veel meer kan hebben dan van een vreemd persoon. Dit heeft alles te maken met vertrouwen. De hond heeft geleerd dat jij nooit een bedreiging vormt. Of beter gezegd; dat jouw handelingen nooit een bedreiging vormen. Jij gaat hem geen kwaad doen. Het kan dus zijn dat de hond mettertijd geleerd heeft om van jou veel meer te accepteren.

Bij een vreemd persoon ligt dit echter weer heel anders..

Op één of andere manier is ergens het idee ontstaan dat honden het altijd prettig vinden om geknuffeld te worden. Mensen lopen zo op een vreemde hond af om hem een aai of knuffel te geven. Maar ook een hond heeft een persoonlijke zone. Honden verschillen wat dat betreft echt niet zoveel van ons. Moet je eens nagaan dat jij ergens op een bankje zit. Ineens komt er een vreemd persoon naar je toe die jou over je hoofd begint te aaien. De meeste mensen zouden daar niet gecharmeerd van zijn. Voor een hond is dat net zo. Plus dat recht op elkaar aflopen, oogcontact makend en al, in hondentaal heel intimiderend is.

Als ik op consult kom in verband met een hond die uitvalt naar vreemde mensen, dan is het stukje dat hierboven staat vaak de oorzaak. In de puppy- en puberteit zijn er talloze mensen op straat naar de pup toegekomen om hem lekker te knuffelen. Of wat dacht je van visite in huis? Ook door de baasjes is dit aangemoedigd. Maar als die hond al een jaar lang met zijn lichaam aangeeft dat hij dat allemaal niet prettig vindt en dat wordt niet begrepen… dan gaat het vroeg of laat mis. Check ook dit artikel over de subtiele lichaamstaal van honden.

Misschien dat deze situatie je ook bekend voorkomt?

Je hebt visite in huis zitten en de hond komt eens rustig bij iedereen snuffelen. Veel mensen zullen direct hun hand uitsteken om de hond te aaien. De hond kan hierdoor terug deinzen. En waarom? In veel gevallen wil de hond gewoon alleen komen snuffelen. Hij wil informatie op doen met zijn neusje. “Wie ben jij? Wat voor mens ben je? Welke geurtjes heb je bij je?”. En dat is het. Dat een hond komt snuffelen wel niet per definitie zeggen dat hij ook contact wil!

Ook hier heb ik een apart artikel over geschreven dat echt een eye-opener voor je kan zijn. Check het artikel hier.

Wij mensen hebben die enorme knuffelbehoefte. We willen aanraken, we willen aaien, we willen knuffelen. En honden worden helaas een beetje gezien als een soort knuffeldier waar we die behoefte helemaal op kunnen uitleven.

Kijk eens goed naar de lichaamstaal van je viervoeter en wees eerlijk… Vindt hij de knuffel prettig (want dat kan natuurlijk ook)?

Of kom je tot de conclusie dat je beter naar je hond moet gaan luisteren en het moet respecteren dat jouw viervoeter gewoon lekker bij je wil zijn zonder in een wurggreep genomen te worden?

Wees verstandig.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.