Er staat bezoek voor de deur en voordat de mensen goed en wel binnen zijn, laat jouw hond duidelijk weten dat hij er ook is. Hij laat jouw visite in zijn enthousiasme geen seconde met rust en slaat gigantisch door in zijn opwinding. Blaffen, piepen, opspringen, rondjes tollen, in handen bijten… Wat kan je hieraan doen?
Deze situaties zijn natuurlijk allesbehalve prettig.
Niet prettig voor de hond (geloof me.. de adrenaline giert door zijn lijf en zijn stress-emmer loopt compleet over), niet prettig voor de visite (het is niet echt fijn om belaagd te worden door een hond) en niet prettig voor jou (het zou toch leuk zijn dat jouw aandacht bij de visite kan blijven in plaats van bij de hond). Geen wonder dat veel hondeneigenaren er op den duur echt tegenop gaan zien om bezoek te ontvangen.
De hond kan verschillende motivaties hebben om te doen wat hij doet zoals onzekerheid, angst voor bezoek en boosheid, maar in dit artikel beperk ik me tot het op een overenthousiaste manier opdringerig aandacht vragen.
Overigens kan het ook zo zijn dat jouw hond juist ontzettend druk gaat doen omdat hij bezoek erg spannend vindt. Fiddle about wordt dit ook wel genoemd (Fiddele wattes? Check dit artikel! ;). Aan de buitenkant ziet het eruit alsof de hond wild enthousiast en blij is, maar feitelijk zit hier ook een hoop onzekerheid onder.
Daar gaat dit artikel niet over. We gaan het echt hebben over de hond die oprecht dol enthousiast is en visite helemaal fantastisch vindt.
Allereerst; waarom doet de hond zo onwijs druk en waarom blijft hij dit doen?
Dit is de allereerste vraag die we onszelf moeten stellen. Waarom doet de hond wat hij doet? Op internet worden er allerlei adviezen gegeven, van vrienden of familie krijg je waarschijnlijk adviezen en zelf zal je wellicht ook al van alles geprobeerd hebben. Maar voordat je begint met het negeren of corrigeren van de hond moet je weten waarom hij het doet. Als je de oorzaak niet helder hebt, dan kun je onmogelijk goed handelen. En dit is vaak waar het mis gaat.
Er wordt van alles geadviseerd op internet en door mensen in je omgeving, maar niemand weet waarom de hond nou eigenlijk precies dat gedrag vertoont. Iedereen roept maar wat, maar echte kennis over de onderliggende motivatie van de hond en alle factoren die een rol spelen… sja, dat hebben ze allemaal niet. Wees dus terughoudend met het aannemen van adviezen van al die “experts” in je omgeving zonder opleiding op het gebied van hondengedrag ;-). Onbedoeld kun je het gedrag met een verkeerde aanpak juist verergeren.
Dus.. we beginnen bij het begin. Jouw visite komt binnen en jouw hond wordt direct mega enthousiast en opgefokt.
Hij springt tegen het bezoek op, blijft rondjes rond ze heen draaien, hapt in hun handen, blaft en piept alles bij elkaar en zelfs als ze eenmaal rustig zitten dan blijft de hond proberen om aandacht van ze te scoren. Want ja… dat is waar het om draait. Aandacht. De hond doet wat hij doet om aandacht te krijgen.
Nu is het belangrijk om te weten dat iedere reactie van jouw bezoek op de hond aandacht is én dus een beloning is voor zijn gedrag. Komt jouw bezoek binnen en spreken ze de hond heel vrolijk toe? Natuurlijk blijft hij dan opdringerig uit zijn plaat gaan! Dit vindt hij geweldig! Komt jouw bezoek binnen en spreken ze de hond toe dat hij rustig moet zijn… “Rustig Max.. niet doen, nee.. rustig.. klaar nou..”. Ook dat is aandacht en de hond gaat zijn gedrag echt niet staken. Waarom zou hij? Het werkt fantastisch!
Maar er is meer…
Het gaat een hond niet alleen om positieve aandacht. Negatieve aandacht is voor de hond even waardevol.
Dus springt de hond op en je bezoek duwt hem weg? Missie geslaagd… de hond krijgt met het wegduwen aandacht. Roept jouw bezoek (of jijzelf) tegen de hond “Foei… klaar! Laag!”. Missie wederom geslaagd… aandacht! Springt de hond op en beweegt jouw bezoek met de armen omhoog omdat ze schrikken? Ook dat is aandacht… missie weer geslaagd…
Wat vaak geadviseerd wordt is; negeren…
Dus… jij hebt je bezoek opgedragen om de hond volledig te negeren. Je visite komt binnen, je hond stuitert alle kanten op, je bezoek negeert de hond braaf maar toch werkt het niet. Hij is zo opdringerig en blijft maar doorgaan!
Maar wat is negeren eigenlijk? Grote kans dat jouw visite de hond namelijk helemaal niet negeert. Negeren is niet simpelweg doen alsof de hond er niet is. Het is meer dan dat.
Negeren is geen enkele reactie op de hond geven. Niet je handen wegtrekken als hij in je handen hapt, de hond niet weg duwen als hij tegen je opspringt, geen AUW roepen als hij net iets te hard met zijn pootjes tegen je been aan jumpt en absoluut geen OOGCONTACT maken. En hier gaat het vaak fout. Mensen ‘negeren’ de hond braaf, denken ze, maar ze kijken hem wel aan. En als je een overenthousiaste hond die de neiging heeft om op te springen aankijkt, dan is dat ongeveer een regelrechte uitnodiging.
Kijk eens in het moment wat er nu eigenlijk echt gebeurt… Negeert je visite de hond echt?
Observeer je bezoek maar eens goed. Negeren ze de hond echt volledig? Of geven ze toch reactie op hem? Hoe minuscuul dan ook? Kijken ze de hond aan? Waarschijnlijk is het antwoord hier echt ja… ze kijken hem aan en/of ze geven wel degelijk reactie op hem. Hoe klein ook. En dit is geen negeren.
In mijn eerdere blogs heb ik het al een aantal keer geschreven. Gedrag van een hond leer je niet af. Afleren bestaat niet. Wat wel bestaat is ander, gewenst gedrag aanleren. Dus als jouw hond je bezoek met volle overgave begroet dan zal je 2 dingen moeten doen. Voorkomen dat hij succes heeft met zijn oude gedrag én hem nieuw gedrag aanleren.
Als je hond zo opdringerig en overenthousiast is, laat je visite dan geen enkele reactie geven.
Leer je visite wat écht negeren is. Zorg dat ze geen enkele reactie op de hond geven en geen oogcontact maken. Let op; een hond kan erg volhardend zijn. Hij heeft ook immers heel erg vaak succes gehad met dit gedrag, dus het kost tijd voor het uit gaat doven. Je bezoek zal dus net zo volhardend moeten zijn. Het kan best eens zo zijn dat ze jouw hond de eerste keren van begin tot einde moeten negeren en dat het enkele weken tot maanden duurt voor je echt resultaat merkt. Verwacht geen wonderen in een paar dagen. Snelle oplossingen bestaan niet. Althans.. niet op een hondvriendelijke manier met blijvend resultaat.
Springt de hond ook echt op naar je bezoek?
Dan moet bezoek van hem wegdraaien en theatraal de andere kant uitkijken. Blijf dit herhalen. Staakt de hond zijn opdringerige gedrag? Dan kan hij door jou beloond worden met wat lekkers of aandacht. Leg hem bijvoorbeeld met een heerlijke snack op zijn plaats. Hou dit consequent vol en de hond zal steeds minder gemotiveerd zijn om zo door het dolle heen te gaan. Het levert hem immers niets meer op. Rustig blijven daarentegen levert hem wel wat op! En gedrag dat succesvol is, dat wordt herhaalt.
Of hou de hond voorlopig aan de lijn en beloon hem voor aandacht voor jou. Zodra het bezoek binnenkomt zorg jij dat jij overheerlijke snacks paraat hebt en blijf je je hond belonen voor ieder moment dat hij bij je incheckt. Leer hem dat zijn aandacht bij jou houden veeeeeel meer oplevert dan je bezoek belagen. Zodra het bezoek rustig zit en je hond ook rustig is, kan je hem vrijheid geven en kijken hoe hij reageert en hoe hij zich gedraagt richting je bezoek. Instrueer je bezoek om de hond nog steeds te blijven negeren.
Consequent zijn is hier het allerbelangrijkste. Gaat het één keer mis en reageert er toch weer iemand op de hond? Dan begin je weer van voor af aan.
Maar ja, dan komt het volgende probleem.. voed je bezoek maar eens op…
Menig hondeneigenaar loopt hier tegen een probleempje aan. Ze willen heel graag, maar ze krijgen hun visite maar niet opgevoed. Het lukt bezoek niet om geen reactie te geven op de hond. Er wordt toch even tegen de hond gesproken, mensen schrikken van het gespring en gooien hun armen in de lucht, visite blijft toch naar de hond kijken, bezoek roept “Foei.. Nee.. Laag!” en je hebt natuurlijk mensen die het helemaal niet erg vinden dat de hond ze zo bespringt want ‘ze zijn honden gewend en hij is gewoon zo blij’ en ze hebben eigenlijk gewoon schijt aan je. “Aaahhh.. kom maar hier hoor, lekkere knuffelbeer! Geeft niks!”
Zucht… einde oefening.
En dan nog een probleempje. Kan negeren eigenlijk wel altijd?
Nou, niet bepaald. Negeren van het gedrag van de hond is alleen effectief als het gedrag ook volledig genegeerd kan worden. Als een hond bijvoorbeeld heel hard in je handen bijt, zie dan maar eens geen enkele reactie te geven. Ik geef het je te doen. Dat is haast onmogelijk.
In dat geval is de enige optie die je hebt het inzetten van een bench of een andere ruimte waar jouw hond rustig kan verblijven. Je kunt ook een stukje in de kamer afzetten met hekjes. Zorg wel dat dit plekje voor jouw hond een veilig en fijn plekje is om te verblijven. Lees er meer over in dit artikel.
Zodra je visite ontvangt, dan gaat de hond zijn bench of de andere ruimte in met een lekker kluifje. Zo voorkom je dat de hond aandacht kan vragen én je voorkomt dat jouw bezoek om de hond reageert.
Doe je dit niet? Dan blijft de situatie precies zoals hij is.
Je kunt jouw hond geen ander gedrag aanleren (en het ook niet van hem verwachten) als hij beloond blijft worden voor het opdringerig aandacht vragen. Zo simpel ligt het en dit moet echt tot je doordringen. Wat je ook doet en hoeveel je ook traint, zolang jouw hond succes heeft met zijn gedrag dan zal je niets kunnen veranderen. Ga jouw hond dus ook niet corrigeren, want hij begrijpt daar helemaal niets van en het heeft geen enkele zin. Voor de hond is het allemaal heel normaal honds gedrag.
Het enige dat je bereikt met corrigeren is dat de band tussen jou en jouw hond een flinke knauw krijgt. En dat wil je niet, toch?
Dus… als het echt niet anders kan, zet die bench of een andere ruimte in als hulpmiddel. Succes!
Heb je mijn do-it-yourself online cursussen al gespot? Deze drie cursussen hebben reeds duizenden eigenaren en hun viervoeters mogen helpen. Heb jij een hond uit het buitenland, een hond die heel snel overprikkeld is of een hond met verlatingsangst? Check deze drie pareltjes dan zeker! Alle informatie over de online cursussen vind je op deze pagina. Enjoy! ✨
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties