Honden communiceren met hun hele lichaam. Niet slechts met één lichaamsdeel. Hoe vaak hoor je niet; “Hij heeft zijn staart hoog dus hij is zelfverzekerd!”. Of bij de mensen die nog niet mee zijn in (of op de hoogte zijn van) moderne inzichten; “Hij is dominant met die hoge staart!”
Nog zo’n typische. “Hij kwispelt dus hij is blij!”
Sja, dat kan inderdaad zo zijn maar even heel bot gezegd; een hond die op het punt staat jou aan te vliegen en op te vreten zal ook kwispelen. De kwispel zal dan waarschijnlijk strakker zijn, zijn ogen staan hard, er is heel veel spierspanning, zijn neus zal wellicht gerimpeld zijn, hij staat op zijn tenen naar voren… en zo is er nog een waslijst aan lichaamstaal op te noemen wat je kan waarnemen.
Aan alleen de staartdracht of een kwispel kan je helemaal niets met zekerheid aflezen over hoe je hond zich voelt.
Zo heb ik ooit eens een opvang pup in huis gehad. Zalig ding, hartstikke vrolijk. Er kwam een vriendin binnen en het eerste wat ze zei was;” Zooo jeetje, die is dominant! Kijk die staart hoog staan!”
Ehh lieve schat, dat is gewoon zijn neutrale staartdracht. Zijn dan veel terriërs volgens jou ook allemaal dominant? Of andere rassen die van nature een hoge staartdracht hebben in standje neutraal? En veel windhonden rassen.. wat zijn die dan met hun vaak lage staartdracht? Op het dominantie gedoe ben ik verder maar niet teveel in gegaan. Ik heb haar een artikel toegestuurd met; “Alsjeblieft.. lees dat maar eens door. Heel dat dominantie gedoe hoe veel mensen het nog steeds zien is zo achterhaald als wat.”
Meer lezen hierover en wil jij leren hoe dit dan dan wel in elkaar zit? Wat is dominantie bij honden en waarom wordt de plank hier zo vaak misgeslagen?
Check dit duidelijke artikel van collega Daniëlla van Paws in Touch (klik).
Terug naar het onderwerp.
Bij het juist interpreteren van honden lichaamstaal is het belangrijk om naar het totale plaatje te kijken. Hoe staan zijn ogen? Zachte blik? Harde blik? Hoe staan zijn oortjes? Wat doet hij met de rest van zijn lichaam? Dat is de enige manier om lichaamstaal correct te interpreteren.
Het op de rug draaien is ook een mooie. Veel hondenbaasjes denken dat hun eigen hond altijd lekker op zijn buik gekriebeld wil worden als hij op zijn rug gaat liggen. Maar ook hier ontstaan nogal eens vervelende situaties. Wist jij dat je hond hier ook mee kan vertellen aan jou dat hij afstand nodig heeft? Dat hij echt gewoon tegen je zegt; “Back off!” Veel hondenbaasjes weten dit dus niet…
“A belly up doesn’t necessarily mean a belly rub.” Veel baasjes gaan hun hond direct volle bak over hun buik aaien en kriebelen als hij op zijn rug rolt.
En ja.. het kan absoluut een uitnodiging van je hond zijn omdat hij daar zalig van geniet. Het tegenovergestelde gebeurt echter ook vaak en daar zijn veel mensen zich niet van bewust. De hond rolt helemaal niet op zijn rug omdat hij over zijn buik geaaid wil worden.
Integendeel… hij zegt “back off!” tegen je. Hij vraagt om ruimte…
Hoe kan je nu aan zijn lichaamstaal zien of hij het inderdaad fijn vindt of juist niet?
Allereerst een stukje nuance. Geen hond is hetzelfde en er zijn honden die gemengde signalen laten zien. Ze vinden het een beetje spannend maar genieten er wel van. Aan jou de taak om daar dus rustig mee om te gaan. Dan zal het vertrouwen vanzelf groeien.
Dan… wanneer wel?
• Het lijf van je hond is relaxt en losjes.
• De oogjes van je hond stralen zachtheid uit.
• De gezichtsuitdrukking is ontspannen en vaak is de bek open.
• Alles ziet er heel rustig, ontspannen en vrolijk uit.
Wanneer niet?
• Je kan veel spierspanning waarnemen in het lichaam van je hond.
• Zijn bek is gesloten en zijn gezichtsuitdrukking is hard en gespannen.
• Vaak bewegen ze heel langzaam en laten ze oogwit zien.
• Het kan zijn dat ze je letterlijk met hun poten op afstand proberen te houden.
Let op! Bij die laatste is het ook weer belangrijk om naar de spanning te kijken én naar het gehele plaatje. Zie je meer signalen zoals hier omschreven en strekt de hond de poten stijf en recht uit? Dan heb je waarschijnlijk een back offje te pakken.
Is het juist ook weer lekker los met die poten (Faye pakt bijvoorbeeld serieus mijn armen vast haha) en is de rest ook ontspannen en vrolijk? Dan nodigt je hond je waarschijnlijk uit voor een heerlijke aai-me-over-m’n-buikje sessie. 🥰
Dus… de volgende keer dat je hond zijn buik laat zien, ga de uitdaging eens aan en probeer objectief te kijken naar wat hij je vertelt.
Aaien? Of vraagt hij juist ruimte?
Anyway… plak niet zomaar een labeltje op een hond naar aanleiding van wat je ziet aan één apart lichaamsdeel. Kijk naar het volledige plaatje om te zien wat je hond daadwerkelijk communiceert en hoe hij zich voelt.
Dit voorkomt heel veel misverstanden en onterechte labeltjes en aannames over de hond.
Be wise and fair.
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en wil je graag leren hoe je zelfstandig al aan de slag kan gaan om de overprikkeling te verminderen? Check mijn nieuwe online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!“. Samen duiken we in de belevingswereld van een overprikkelde hond en laat ik je zien welke stappen jij zelf al kan nemen. Wie weet los jij zo zelf het probleem al zo goed als op!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties