Pas geleden heb ik de lezing van Suze Steenbergen gevolgd over buitenlandse honden. En wat een waanzinnig goede lezing is het. Vol met eerlijke en realistische informatie over honden uit het buitenland. Het zijn geweldige honden, maar het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Er is één zinnetje dat me gelijk raakte. ‘Wie of wat is “de buitenlandse hond” eigenlijk? ’Op de eerste plaats is het gewoon een hond. Ja, een hond. Net zoals alle andere honden. Liefde voor honden stopt niet ineens bij de grens alsof ze dan minder waard zouden zijn. Althans, voor mij absoluut niet.

Is het dan niet zo dat honden uit het buitenland vaak een rugzakje hebben? Jazeker wel. De meeste honden uit het buitenland hebben een rugzakje, zijn niet gesocialiseerd en er speelt vaak angst en stress. Daar moeten adoptanten zich bewust van zijn. Maar dat zijn geen redenen dat mensen niet aan een buitenlandse hond zouden moeten beginnen. Het is wel zo dat mensen het niet moeten onderschatten.

Een adoptie is iets waar goed over na gedacht moet worden.

Ben jij voldoende voorbereid, weet je wat je kan verwachten en weet je dat je leven flink kan veranderen? Als jouw hond moeite heeft met bezoek en de deur wordt bij jou normaal plat gelopen, dan zal dat gaan veranderen. En die laatste… daar staan veel adoptanten niet bij stil. Ja, jouw eigen leven gaat ook veranderen. Ben je daartoe bereid? Bereid om er blanco in te stappen en als het nodig is aanpassingen te doen in je eigen leven voor het welzijn van je hond?

Ben je bijvoorbeeld bereid om een hele tijd geen bezoek te ontvangen? Ben je bereid om weken tot maanden te steken in het leren alleen blijven van je hond? Ben je bereid om te accepteren dat sommige dingen gewoon te moeilijk zijn voor jouw hond? Ben je bereid om je hond alle tijd te geven die hij nodig heeft om te wennen? Zelfs als dat een half jaar of langer duurt?

Zo ja, ga ervoor! Zo nee, adopteer dan geen hond uit het buitenland.

Anyway… ik dwaal af. Ik denk dat iedere eigenaar van een buitenlandse hond weleens heeft gehoord; “Waarom haal je zo’n hond naar hier?! De asielen in Nederland zitten zo vol.” Of eh… als jouw hond wat angstig reageert; “Zeker weer zo’n hond uit het buitenland.” Vaak nog met de afkeuring en veroordeling ervan af druipend.

A. 👉 De asielen in Nederland zitten NIET vol. Er zullen wellicht asielen tussen zitten die alles aannemen en wel drukbezet zijn, maar de meeste asielen zitten niet vol. Althans… niet met honden die makkelijk, verantwoord en goed plaatsbaar zijn in een gemiddeld gezin. Over rugzakjes en gedragsproblemen gesproken… De honden die wél goed plaatsbaar zijn, hebben heel snel een nieuwe eigenaar en verblijven niet lang in het asiel. Daarnaast zijn dit de honden die steeds vaker via social media of bijvoorbeeld de ras vereniging een nieuw gouden mandje vinden en waar er dus niet eens sprake is van een asiel.

B. 👉 Buitenlandse honden worden nogal eens verward met broodfok honden. Dat is een compleet ander verhaal! De broodfok gaat over teefjes die in vreselijke omstandigheden gehouden worden en keer op keer een nest krijgen waarvan de pups verkocht worden. Bij een goede fokker betaal je duizenden euro’s. Bij een broodfokker heb je voor een paar honderd euro een pup. Dit is gewoon gouden business voor die ratten. En doordat mensen bij deze broodfokkers ook pups blijven kopen wordt die ellende in stand gehouden. Dus ook al komt zo’n pupje uit weet ik veel welk land… dit is helemaal NIET “de buitenlands hond” waar het over gaat.

C. 👉 Leven en laten leven. Als iemand een hond uit het buitenland wil adopteren om hem een kans op een mooi leven te geven, dan is dat zijn of haar keuze. Net zoals dat jij de keuze maakt dat jouw volgende hond wellicht uit een Nederlands asiel komt. Ga feiten dus niet verwarren met fabels.

Als je kijkt naar de honden die in Nederland zijn dan komt het grootste gedeelte van fokkers in eigen land en helaas die vreselijke broodfok. Het kleinste gedeelte gaat om honden uit het buitenland. De ex-zwerfhonden, de gedumpte honden, de honden die aan hun lot worden overgelaten. Yep, die cijfers kwamen allemaal prachtig onderbouwd aan de orde in de lezing van Suze.

Realistisch. Niet verheerlijkend maar wel eerlijk.

Nog steeds een andere mening hierover? Prima. Kan je twee dingen mee doen. Of zonder enige kennis hardnekkig bij je standpunt blijven dat de asielen in Nederland helemaal vol zitten. Of je gaat bijvoorbeeld ook eens de online lezing van Suze volgen. De onderbouwde informatie wordt je zo op een presenteerblaadje aangeboden.

Weet waar je over praat. Of anders gezegd; waarover je oordeelt. Want een oordeel gebaseerd op helemaal niks is gewoon onzin.

Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier als je hier meer over wil weten.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.