De beruchte “mogen dit welletjes” noem ik ze vaak gekscherend. In bijna ieder consult of traject komen er geheid allerlei vragen over de omgang met de hond. Of anders gezegd; over het samenleven met de hond en de huisregels.

Veel klanten die in begeleiding bij me zijn vertellen me (soms met het schaamrood op de kaken) dat hun hond op de bank mag. Of dat de hond in de nachten hij hen slaapt. Dat de hond als zij koffie drinken ook altijd wat lekkers krijgt. En vervolgens komt standaard de aarzelend gestelde vraag; “Mag dit wel?” of “Is dit wel goed?”.

Er is er maar eentje die bepaalt wat jullie huisregels zijn en dat ben jij. Niemand anders.

Als jij het gezellig vindt om samen met je hond op de bank te hangen, dan doe je dat. Als jij je hond bij jou wil laten slapen, go for it! Er is geen standaard lijstje met dingen die wel en niet mogen. Helaas gaat er nog steeds veel informatie op het internet rond vanuit het zogenaamde dominantie denken.

  • De hond mag niet op de bank, want dan kan hij de baas worden.
  • De hond bij je laten slapen is al helemaal een no go.
  • Je hond mag nooit als eerste naar buiten. Anders is hij de leider.
  • Jij moet altijd vóór jouw hond eten. Hij moet als laatste eten.
  • Je hond moet achter jou lopen, want anders ben je geen goede leider.
  • Jij bepaalt tijdens de wandelingen wanneer en waar je hond mag plassen.
  • Bij een trekspelletje moet je je hond nooit laten winnen, want anders… .
  • Je hond mag alleen aandacht krijgen op jou initiatief, want anders… .

Op deze manier kan ik doorgaan met een hele waslijst aan zaken die jij als hondeneigenaar ab-so-luut niet zou mogen doen. Of juist wel zou moeten doen. Als we die informatie moeten geloven dus…

Hou op, schei uit.

Dit soort gedachtes en stellingen komen allemaal nog voort uit de vorige eeuw. De tijd dat we dachten dat honden continu bezig waren met de baas in huis worden en dat wij absoluut de roedelleider moesten zijn. Dit speelt helemaal niet bij onze honden. Dit is allang onderuit gehaald door de wetenschap. Daarmee zeg ik niet dat dominantie niet bestaat (want het bestaat zeker), maar het zit niet zo in elkaar zoals de meeste mensen denken. Een hond is niet bezig met de baas worden, jou domineren en hij staat ook echt niet iedere ochtend met de gedachte op; “Nou, wat kan ik vandaag allemaal weer uit de kast trekken om hier de baas te worden.”

Gelukkig is er al een grote verandering gaande in hondenland en zijn steeds meer hondeneigenaren op de hoogte van moderne kennis én hoe dominantie dan wel in elkaar steekt. Maar er is nog een lange weg te gaan. Dus wij als hondenprofessionals kunnen dit niet vaak genoeg onder de aandacht brengen.

Zoveel gedragingen van een hond worden bestempeld als “hij is dominant”.

Valt hij uit naar honden? Dominant. Slaat hij snel door in spel met een andere hond (wat overigens vaak helemaal geen spel is, maar dat is weer een ander verhaal), dominant. Gromt hij een keer naar jou als eigenaar omdat hij van je schrikt? Dominant. Snuffelt jouw hond veel tijdens de wandelingen en loopt hij voor je uit? Dominant. Komt hij aandacht van je vragen en is hij daarin opdringerig? Dominant. Springt hij tegen je op als jij terug thuiskomt? Dominant.

Nee, nee, nee. Dat is het niet. Zo steekt dominantie bij honden helemaal niet in elkaar.

Fun fact; zelfs de onderzoeker die verantwoordelijk is voor het roedelleider en dominantie denken (David Mech) is teruggekomen op zijn eigen onderzoek. Hij heeft hier zelfs een filmpje over gemaakt en online geplaatst om uit te leggen waar het mis is gelopen met zijn onderzoek over wolven. Ik ga er voor nu niet al te diep op in. Binnenkort zal ik een apart artikel schrijven over dit belangrijke onderwerp.

Wat ik nog wel wil benoemen; het is niet voor niets dat ik het hier al deels aankaart. Het is namelijk ontzettend oneerlijk voor onze honden dat zoveel gedragingen als dominantie gezien worden. Zodra jij een bepaalde gedraging als dominant beschouwt, dan ga je je hond ook op een andere manier behandelen dan wanneer je zijn échte motivatie ziet en (h)erkent.

Je bent strenger naar hem, je straft hem misschien, je treedt harder op.

Stel dat jij een hond hebt die uitvalt en jij ziet dat als dominantie. Maar de werkelijke oorzaak en onderliggende motivatie van je hond om dit te doen is angst of frustratie. Dan zal je door dat labeltje dat jij erop plakt (dominantie) daar ook naar gaan handelen. Ik hoop dat je begrijpt dat als jouw hond uitvalt omdat hij bang of gefrustreerd is, het compleet averechts werkt als hij ook nog eens op zijn donder krijgt van jou omdat jij denkt dat hij dit doet vanuit dominantie. Dat is het gevaar met dit labeltje.

Genoeg erover.

Jouw huisregels; kijk gewoon naar wat jij prettig vindt en wat jouw hond fijn vindt. Het gaat toch ook om jullie? Om niemand anders. Jij bepaalt jouw eigen huisregels en jij bepaalt wat jouw hond wel en niet mag. En als dat betekent dat jij heerlijk languit met je hond op de bank wil liggen, dan doe je dat gewoon lekker. Vind jij het fijn dat je hond in de nachten bij jou slaapt? Ik weet zeker dat je je hond geen groter plezier kan doen.

Laat de “moetjes” en de “zo hoort het-jes” echt los. Kijk naar wat jij wil en wat jouw hond prettig vindt. Jullie leven met elkaar samen. Geniet dan ook van elkaar.

Als jij naast al deze plezierige zaken ook duidelijke huisregels hebt over wat jouw hond niet mag (en je hebt hem deze regels stapje voor stapje op een positieve wijze aangeleerd), dan heb je volgens mij een situatie die je niet anders kan omschrijven dan heerlijk harmonieus. Wat wil je nog meer?

Dus jij hoeft mij niet te vragen wat wel en niet mag met jouw hond als het gaat om jouw huisregels. De enige vraag die je moet stellen is;

“Wat wil ik?”

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.