Als ik met mensen een traject instap om samen aan het uitvalgedrag van hun hond te werken, dan starten we altijd met het uitpluizen van de geschiedenis van de hond. Het kan lijken alsof hun viervoeter “ineens” is gaan uitvallen (vaak ergens tussen de 6 maanden en de 2 / 3 jaar). Maar niets is minder waar… Er is meestal al heel wat aan vooraf gegaan. Alleen is dat niet altijd zo duidelijk.

De puppy- en de puberteit is een hele kwetsbare periode voor een hond.

Hij is volop in ontwikkeling en fysiek en mentaal gebeurt er van alles met de pup. Goede en fijne ervaringen met de wereld en alles wat er in die wereld gebeurt zijn ontzettend belangrijk. Juist in deze kwetsbare periode.

Stel; je neemt jouw jonge pupje mee naar een losloopgebied om hem daar te socialiseren met andere honden. Al heel snel wordt jouw pupje opgejaagd door één van de honden. Hoe banger jouw pupje wordt, hoe heftiger de andere hond achter hem aan gaat. De eerste negatieve ervaring met andere honden is nu dus al een feit.

Fijne en positieve ontmoetingen zijn zo belangrijk in de eerste maanden van een hondenleven. Een situatie als hierboven kan voor een pupje echt traumatisch zijn. En er hoeft helemaal geen bloed te vloeien. De andere hond hoeft jouw pupje niet eens aan te raken. Maar als jouw pup aangeeft dat hij heel erg bang is en de andere hond neemt geen afstand (en jij als eigenaar grijpt ook niet in), dan is dat dus echt al een negatieve ervaring met andere honden. Zo snel kan het gaan.

Wat leert je pup nu? Dat andere honden doodeng zijn!

Of wat denk je van bijvoorbeeld omver gerend worden. Dit is ook iets dat ik regelmatig van mijn cursisten te horen krijg. “Ohja.. toen hij 15 weken jong was is hij een keer hard omver gelopen door een andere hond. Hij gilde moord en brand, maar er was verder niets aan de hand hoor!”.

Ja… er was wel degelijk wat aan de hand! De pup was hartstikke bang en werd gewoon omver gelopen. Dat het voor ons als “niets aan de hand” lijkt, doet er helemaal niet toe. Het gaat om de beleving van je hond. Hij gilt niet voor niets… Ook dit kan weer echt een traumatische ervaring met andere honden zijn.

Ik merk dat dit soort gebeurtenissen vaak wat onderschat worden.

Of anders gezegd, dat de impact van zo’n gebeurtenis op een jonge hond onderschat wordt. Besef jezelf dat dit soort ervaringen een flinke deuk kunnen geven in het vertrouwen in andere honden.

Er wordt nogal eens gezegd dat je honden het onderling zelf maar uit moet laten zoeken, maar dat vind ik een zeer slecht plan en veel te makkelijk gezegd. Deze visie en aanpak kent vaak alleen maar verliezers. Meer hierover in dit artikel.

In de basis is een hond een conflictvermijdend dier. Dat betekent dat ze vaak zullen proberen om een conflict te voorkomen. Als een hond jouw pupje nadert en jouw pup vindt dit eng, dan zal hij eerst met subtiele signalen proberen om de andere hond en jou duidelijk te maken dat hij het spannend vindt.

Hij maakt zich mogelijk klein, verschuilt zich ergens onder of achter, kwispelt heel voorzichtig, wendt zijn kop af, begint te smekken of gaat (als de spanning al echt ver is opgelopen) zelfs op zijn rug liggen… dan geeft hij dus al de hele tijd aan; “Stop! Ik vind dit te heftig en ik wil dat het ophoudt!”. Het op zijn rug gaan liggen heeft niets te maken met onderdanig gedrag. Het is stress en angst.

Als jouw hond maand na maand steeds die kalmerende signalen afgeeft en er wordt niet op gereageerd door een andere hond en jij als baasje pikt deze signalen ook niet op, dan zal hij op een gegeven moment een andere keuze gaan maken.

Plan A (conflictvermijdend gedrag) werkt niet, dus gaat hij over op plan B… van zich afbijten.

En daar heeft hij meestal wel succes mee!

Dat hij met uitvallen de andere hond, de dreiging, wel op afstand kan houden en dat hij zichzelf nu wel veilig kan houden… die informatie slaat jouw hond razendsnel op. Dit gedrag ontwikkelt daarom vaak ook razendsnel.

Ik wil jou en iedere hondeneigenaar dus echt op het hart drukken; verdiep je in de hondentaal. Verdiep je in kalmerende signalen en in stress-signalen. Het gaat jou en je hond zo enorm helpen en jij zal situaties zoveel beter in kunnen schatten. Kennis van hondentaal is echt goud.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.