Als jouw viervoeter moeite heeft met andere honden en je bent aan het trainen, dan is management een belangrijk onderdeel van de training. Management betekent in dit geval dat je voorkomt dat je hond in een benarde situatie komt. Dit is een cruciaal onderdeel.

Er zijn heel veel manieren waarop je dit zelf kunt doen.

Allereerst ga je uiteraard niet wandelen in gebieden waar je om de haverklap andere honden tegenkomt én kies je voor gebieden waar je overzicht hebt. Komt er plotseling toch iets aan? Dan heb je de mogelijkheid om de afstand te vergroten of zelfs te vertrekken.

Daarnaast kan je allerlei trucjes inzetten om de aandacht van je hond bij jou te houden en te voorkomen dat hij op de prikkel gaat focussen en uitvalt. Wat voorbeelden zijn;

  • Een speeltje tevoorschijn toveren waar je hond helemaal dol op is.
  • Een jackpot aan voertjes voor je hond uitstrooien (dit doe je natuurlijk niet als de andere hond losloopt).
  • Iets mega lekkers en speciaals in je hand houden en je hond mee wegnemen.
  • Het zicht van je hond blokkeren door achter een muur of auto te gaan staan.
  • Een bepaald commando aanleren waardoor jouw hond direct zijn aandacht bij jou heeft en weet dat het hem iets geweldigs oplevert.
  • Simpelweg de straat oversteken om afstand te creëren.

En zo kan ik wel even doorgaan. Met een beetje creativiteit en experimenteren kan je zelf ook hele mooie management tools verzinnen.

Het maakt geen fluit uit welke management tool je kiest; als het maar voor jullie werkt.

Als het maar lukt om een uitval te voorkomen en als je je hond maar kunt helpen.

Maarrrrr… nu mailde een Facebook volger me dus het volgende; “Nina, het voertjes strooien werkte in het begin perfect. Maar zodra ik het nu doe, gaat mijn hond direct om zich heen kijken omdat hij weet dat er iets aan komt!” Het voertjes strooien is in dit geval dus juist een voorspeller voor de hond geworden dat er een bedreiging in de buurt is. Het is geen management tool meer… en dit kan met alle voorbeelden gebeuren die ik hierboven gaf.

Vergelijk het met het strakker trekken van de lijn.

Dit doen veel hondenbaasjes automatisch. Er komt een bedreigende prikkel aan en hup… ze nemen die lijn kort om controle te houden en te voorkomen dat hun hond er naartoe kan. Het aantrekken van de lijn kan dus juist een voorspeller worden voor de hond dat er iets aan komt. Hij heeft de link gelegd; strakker trekken van de lijn = enge prikkel. De spanning stijgt direct en hij gaat de omgeving scannen.

“Ohjee, foute boel! Waar is die engerd?”

Exact hetzelfde kan dus ook gebeuren als jij je management tool alleen maar inzet wanneer er iets aan komt. In plaats van dat het een tool blijft om zo’n situatie goed door te komen, gaan de alarmbellen juist rinkelen bij je hond. Je kan dit voorkomen door je management tool tussendoor lekker veel in te zetten wanneer er juist helemaal niets aan de hand is.

Heb jij je management tool 1x gebruikt wanneer er een bedreiging aan komt? Doe hem daarna dan nog minstens 9x wanneer er helemaal niets aan komt. Hoe vaker, hoe beter.

Bouw het in tijdens jullie wandelingen. In verschillende contexten, op verschillende plaatsen.

Werkt voor jullie het zicht blokkeren heel fijn? Dan doe je dit dus meerdere keren tijdens je wandeling, zonder dat er een bedreiging is. Hup… je neemt je hond mee achter een auto, je gaat rustig stil staan, je beloont hem… en je vervolgt je weg weer.

Als je dit gaat doen, dan zal je ervaren dat jouw management tool stukken beter werkt en ook blijft werken.

Herken jij iets in dit verhaal? Heb jij een bepaalde management tool die op dit moment inderdaad een voorspeller is geworden voor je hond dat het foute boel is?

Dan is het aan te raden om een nieuwe management tool te kiezen en hier opnieuw mee aan de slag te gaan. En deze keer kun je het dus doen zoals hierboven beschreven staat.

Je kunt ook proberen om het met je huidige management tool opnieuw te oefenen, maar ik moet eerlijk zeggen dat de kans klein is dat dit goed lukt. Hier zit namelijk al zo’n negatieve lading op voor je hond. Het kan een lang proces worden om dat om te buigen. Als het al lukt….

Dus mijn advies; kies een nieuwe management tool en ga er opnieuw mee aan de slag. De kans dat het voor jullie blijft werken is dan een stuk groter.

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.