Het straffen of fysiek corrigeren van honden is een hot item in hondenland. En terecht! Dit is namelijk echt niet meer van deze tijd en ook zeker niet de wijze waarop je met jouw viervoeter om zou moeten gaan.
En waarom dan? Jij bent toch van het probleem af en dat is toch de bedoeling? Ja en nee (mag ik hopen voor je hond). Voor jou is het inderdaad fijn dat je hond zijn door jou ongewenste gedrag niet of veel minder laat zien. Dus top dat jij er als eigenaar vanaf bent. Maar je hond heeft nog steeds een probleem. Besef goed dat er in het lichaam van de hond en zijn eventuele negatieve associatie met een trigger geen snars verandert en dat de stress en spanning op blijft bouwen van binnen. Hij heeft nog wel een probleem.
Totdat het explodeert en het er met een intensiteit waar je akelig van wordt uit komt. Een enorme uitval of misschien zelfs een bijtincident.
Dat is wat er gebeurt als je de oorzaak van het gedrag niet aanpakt en je alleen maar bezig bent met het onderdrukken van het gedrag.
Wat zijn nu een aantal voorbeelden van het onderdrukken van gedrag?
Trekt hij? Lijntje hoog in de nek of een anti trektuig om. Vreet hij aan de planten? Gooi je sleutels hard op de grond. Blaft hij naar andere honden? Strak bij je houden en rukjes geven aan de lijn ter correctie. Focust hij ergens op? Even een tssssttt of een por in zijn zij om ‘zijn aandacht weer te krijgen’. Springt hij op? Dwing hem op een intimiderende manier naar achteren om ‘je space te claimen’. Gebruik maken van een “diervriendelijke” anti blafband die alleen trilt (hou op, schei uit).
Allemaal vormen van onderdrukking.
En dan heb ik het nog niet over fysiek geweld (ja, want dat is het gewoon!) zoals in het nekvel pakken of een hond tegen de grond werken om te laten zien dat hij zijn plek moet kennen. 🤦♀️
Jij wil zelf toch ook met respect behandeld worden? Rechtvaardig en eerlijk? Je veilig voelen? Als jij het moeilijk hebt en je hebt een probleem… dan wil je toch geholpen worden? Écht geholpen?
Voor je hond is dat niet anders. Over welke problemen we het ook hebben, je hond doet het echt niet voor zijn plezier of om jou te treiteren of voor gek te zetten. Hij heeft het moeilijk! En hij heeft jouw hulp nodig om hem hierbij te begeleiden. Of hij nu uitvalt aan de lijn, uitvalt naar visite, uitvalt naar een gezinslid, uitvalt naar Sinterklaas… Aan de lijn trekt, de buurt bij elkaar blaft, je tuin overhoop graaft.. whatever! Het is aan jou als eigenaar om hem daarmee te helpen.
Niet door het gedrag te onderdrukken, maar door écht een verschil te maken door serieus te gaan trainen.
Dan help je niet alleen jezelf, maar ook je hond. En dat verdient hij!
Ga dus voor een lange termijn oplossing en verdiep je in moderne inzichten en kennis over honden en hondengedrag. Leer hoe je op een welzijnsgerichte manier met hem kunt werken. Weet je niet hoe? Schakel hulp in van een modern geschoolde en beloningsgerichte trainer of gedragsdeskundige.
De trainingstechnieken die we vandaag de dag gebruiken zijn zoveel fijner. Onder ieder gedrag dat je hond laat zien, zit een emotie. Denk aan uitvallen vanuit frustratie. Uitvallen vanuit angst. Grommen vanuit angst. Grommen omdat de hond bang is iets kwijt te raken of dat iets afgepakt wordt.
Wat we nu doen is werken aan de onderliggende emotie. De oorzaak dus. Als een hond zich bijvoorbeeld niet langer meer bedreigd voelt als jij voorbij hem loopt in het huis, dan is er ook geen reden meer om naar je te grommen. Jij blij en je hond blij.
Je puur richten op het gedrag en proberen dat de kop in te drukken is niets anders dan symptoombestrijding. Als jouw hond bang voor je is en van daaruit gromt hij naar je… wat zal er dan gebeuren denk je als jij dat gaat straffen?
Krijgt je hond zo vertrouwen in je? Of zou hij zich juist alleen maar meer bedreigd gaan voelen?
Maak een verstandige keuze voor het welzijn van je hond, zodat jullie straks allebei happy door het leven kunnen. Het is niet moeilijk. Echt niet. Het is alleen anders dan hoe het 20 jaar geleden was. En ja, verandering vinden mensen vaak spannend.
Maar geloof me… het maken van deze verandering in de manier hoe je met je hond omgaat zal jullie leven samen alleen maar zeer positief veranderen.
You can do this!
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen of rust pakken in huis voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties