De vraag die ik heel vaak terug zie komen is; “Wat kan ik nou doen als ik ergens loop met mijn uitvallende hond en er staat onverwachts toch ineens een hond voor mijn neus?” Hoe je het beste kunt handelen is zo afhankelijk van hoe de honden zijn en hoe de situatie precies is. Toch ga ik je een paar tools geven waar je misschien wat mee kunt.

Voordat ik van wal steek is er een punt dat ik nogmaals met klem wil benadrukken.

Als jij met jouw hond aan het trainen bent, omdat hij moeite heeft met andere honden, dan zal je moeten managen. Met managen bedoel ik; niet in gebieden gaan wandelen waar je zeker honden tegen kunt komen én niet in gebieden gaan wandelen waar je geen overzicht hebt.

Dit vergt veel tijd en energie, maar het is wel wat nodig is. Want als jij jezelf aan de ene kant het zweet uit je naad werkt om met het uitvallen aan de slag te gaan en aan de andere kant blijft jouw hond vervelende confrontaties voor zijn kiezen krijgen.. dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Mooier dan dat kan ik het niet maken.

Check dit artikel om te lezen waarom het noodzakelijk is om in eerste instantie moeilijke situaties en confrontaties te voorkomen.

Kies dus voor gebieden waar je ruimte en overzicht hebt (geen smalle paden, smalle gangetjes, onoverzichtelijke hoeken etc.). Een woonwijk is vaak dus al niet geschikt. Daar kunnen er van alle kanten ineens honden voor je neus staan. Uiteindelijk wil je dat natuurlijk wél kunnen met je hond, maar dat is een proces wat tijd kost. Trainen gaat altijd van makkelijk naar moeilijk.

Denk dus bijvoorbeeld aan een polder of industrieterrein.

Daar kun je in gecontroleerde omstandigheden (met oefenhonden) trainen. Kies uiteraard geen losloop gebied uit. In het begin is het enorm belangrijk om te zorgen voor de juiste omstandigheden waarbij jij de regie hebt en zal je dus gebieden moeten vermijden waar het heel waarschijnlijk is dat jullie geconfronteerd worden met andere honden, waar jij geen enkele invloed op hebt.

Dus… jij wandelt in je zorgvuldig uitgekozen gebied en verdorie… tóch word je onverwachts geconfronteerd met een andere hond. Want ja, het kan altijd een keertje gebeuren.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een uitval te voorkomen.

  • Vergroot direct de afstand. Je bent als het goed is op een ruim en overzichtelijk terrein, dus er zijn genoeg mogelijkheden om weg te kunnen. Blijf niet afwachten. Kun je geen kant op? Kijk dan nog eens heel kritisch of deze omgeving wel geschikt is.
  • Blokkeer het zicht van jouw hond, zodat hij de andere hond niet ziet. Ga bijvoorbeeld achter een auto of muur staan. Op die manier neem je het zicht weg en dit kan ervoor zorgen dat je hond bedaard en het kan een uitval voorkomen.
  • Misschien is er een bepaald speeltje (bal, frisbee) waar jouw hond verslaafd aan is. Tover hem tevoorschijn en manage op die manier de situatie. Hou de focus van jouw hond op het speeltje. Gebruik hem als reddingsboei tot de andere hond uit beeld is.
  • Zorg dat je een jackpot aan overheerlijke voertjes bij je hebt. Kom met zeer zwaar geschut. Kaas, worst, pens, kipfilet, zalm, gehakt.. je kunt het zo gek niet bedenken. Gooi een flinke hand op de grond en kijk of jouw hond zich op al dat lekkers stort. Doe dit uiteraard niet als er een loslopende hond op jullie af komt.
  • Als de andere hond losloopt en toch dichtbij komt; vraag de baas zo snel mogelijk om de hond even aan te lijnen omdat jouw hond uitvalt en je aan het trainen bent. Hou het goed bij jezelf als je dit gaat vragen.

Vragen om hulp is zo krachtig.

Mensen helpen over het algemeen graag. Anderen kunnen niet ruiken wat jij aan het doen bent. En niet iedereen heeft dezelfde ideeën over het begeleiden van een hond als jij. Pak dus de regie en communiceer. Vaak hoor ik van hondenbaasjes dat de mensen bij hen in de buurt niet willen luisteren en niet willen helpen. Kijk er in dat geval eerst eens kritisch naar hoe je de vraag stelt.

Hou je het echt helemaal bij jezelf en vraag je vriendelijk om hulp of wijs je eigenlijk al direct met een geërgerde, dwingende of zelfs beschuldigende vinger naar de ander? Daar zit een enorm groot verschil… Het lijkt me heel sterk dat ik hier in Halsteren heel veel mensen tegenkom die mij graag helpen en begrip hebben, als ik het op deze manier vraag, en dat de rest van Nederland een asociaal rotvolk is. 😉

Maar ja… ook ik weet helaas, ze zitten er soms wel degelijk tussen. Hondenmensen die geen enkele rekening met je willen houden. Zelfs niet als je alles volgens “het boekje” hebt gedaan… Zelfs niet als je ze vriendelijk om een beetje hulp en begrip vraagt…

En daarom als laatste redmiddel;

Sta jij daar met jouw uitvallende hond en de andere baas wil jou, ondanks alles wat je gedaan hebt om een confrontatie te voorkomen en ondanks je vriendelijke hulpvraag, écht niet helpen en zijn hond niet bij zich houden? Gooi een flinke handvol van je voertjes jackpot naar de andere hond. Als die hond zich daarop stort, dan heb jij ruimte om te maken dat je wegkomt.

Is het ideaal om voer naar een hond die niet van jou is te gooien? Nee, dat is het niet. Heeft die hond misschien allergieën? Ja, misschien wel. Komt die hond jou misschien achterna als hij het voer op heeft? Als je niet genoeg gooit, ja dan misschien wel. Maar moet je iets als jij alles gedaan hebt wat je kunt en de andere hondenbaas wil jou gewoon niet helpen? En zet jij het welzijn van jouw hond op nummer 1? Ik neem aan van wel.

Daarom noem ik deze het laatste redmiddel als het echt niet anders kan… Maar voordat je deze überhaupt overweegt, zorg dan dat JIJ alles gedaan hebt wat je hebt kunnen doen om deze situatie te voorkomen. Pak eerst ZELF je verantwoordelijkheid.

Dus… laat deze weer eens bezinken en wie weet kun je er mooie handvatten uithalen. Heb je dit artikel al gelezen over uitvallende honden?

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.