Allereerst; het gaan liggen is het copingmechanisme ‘bevriezen’. Ben je bekend met copingmechanismen bij honden? Even een snelle uitleg in Jip en Janneke-taal hierover. Dan begrijp je wat ik bedoel.
Iedere hond heeft een zogenaamde stressdrempel. In het Engels wordt dit ook wel threshold genoemd. Als een trigger te dichtbij is of de intensiteit van een trigger is te heftig, dan schakelt de hond automatisch over op een overlevingsstrategie. De spanning is te hoog opgelopen, hij denkt niet meer na en reageert onbewust.
Honden hebben grofweg gezegd 4 overlevingsstrategieën.
👉 Fight – Denk bijvoorbeeld aan uitvallen of hard op een andere hond afstormen. Deze honden kiezen als het ware voor actie ondernemen en naar de trigger (de andere hond) toe gaan. Dit noemen we ook wel ‘vechten’.
👉 Flight – Denk aan een hond die heel bang is voor harde geluiden. Zodra er een auto met aanhangwagen voorbij komt denderen gaat de hond in de lijn hangen en wil in paniek terug naar huis of de auto. Dit is vluchten.
👉 Freeze – Yes, daar hebben we hem. De freeze. Denk hierbij dus aan een hond die een andere hond ziet, plat op de grond gaat liggen met volle fixatie op de andere hond en de eigenaar zal er geen beweging meer in kunnen krijgen.
👉 Fiddle about – Denk aan een hond die een trigger nadert die hij spannend vindt. Het baasje heeft niet door dat de hond het spannend vindt en loopt gewoon door. De hond gaat als een malle rondjes rennen en lijkt helemaal koekkoek te worden. Dit kan ook aangelijnd gebeuren. Veel mensen lachen erom omdat het er zo geinig uitziet. Het is dus allesbehalve geinig. De spanning is sky high. Lees hier meer over fiddle about.
Dus… we hebben het nu over het copingmechanisme ‘freeze’. Dat is plat liggen dat de hond doet.
Zit je hond in die freeze en ligt hij plat op de grond? Dan is de spanning dus al veel te ver opgelopen, de hond denkt niet meer na, hij handelt volledig instinctief en dit is waar jij tegenop moet zien te boksen. Niet makkelijk! Vaak is de hond totaal niet meer bereikbaar of aanspreekbaar. De focus ligt volledig op de andere hond. Een normaal beloninkje of whatever zal hier dan ook heel weinig in doen.
Wat kan je dan wel doen om je hond uit die freeze en uit het plat gaan liggen te krijgen?
Aan de ene kant probeer je natuurlijk altijd ruim op tijd de afstand te vergroten en het plat liggen voor te zijn. Wacht dus niet af als jij een trigger ziet waarbij je hond vaak gaat liggen. Handel proactief en neem de hond op tijd mee naar de overkant of je draait om. Komt je hond met je mee? Zorg dat je high value-beloningen bij hebt. Zwaar geschut en écht dik belonen! Met high value-beloningen bedoel ik beloningen die superspeciaal en natuurlijk superlekker voor je hond zijn.
Aan de andere kant heb je iets nodig dat je kan inzetten als de hond al is gaan liggen. Ik zou hier heel creatief mee doen. Denk eens aan iets wat je hond heel leuk vindt om te doen. Misschien vindt hij het fantastisch om te leren dat als jij “Go!” roept (dit moet je uiteraard wel aanleren eerst, maar dat spreekt voor zich), dat hij dan een stuk met je rent en ook weer iets suuuuuperlekkers krijgt. Heel royaal. Met die beloning moet je niet zuinig zijn. 😉
Als de hond reageert en opspringt, neem hem dan gelijk mee om de afstand te vergroten, ga lekker gek doen met hem én je geeft die dikke beloning! Wees maar flink royaal! Het is geweldig van je hond dat het hem gelukt is om van de spanning los te komen en dat verdient wat!
Denk er maar eens over na wat bij jullie zou passen. 💕🐾
Dan nog een klein stukje over spelgedrag bij honden.
Dit is namelijk hoe veel eigenaren het gedrag interpreteren. De liggende hond springt namelijk op een bepaald punt omhoog en kan dan bijvoorbeeld met de andere hond gaan rennen. En er zijn vast en zeker volgers die van self-handicapping hebben gehoord.
Laat me het verschil uitleggen met een ‘freeze’ bij honden, het gefixeerd plat liggen.
Bij self-handicapping heb je bijvoorbeeld een grote hond die met een klein hondje speelt. De grote hond laat zich op de grond vallen en maakt zich zo als het ware kwetsbaarder en meer gelijkwaardig aan het kleine hondje. Supermooi hondengedrag om te zien by the way! Maar dit is natuurlijk een compleet ander verhaal. Dit speelt als er interactie is tussen twee honden. Dit zie je bij spel bijvoorbeeld nogal eens gebeuren. Dit is een heel andere context dan de hond die tijdens het wandelen op afstand al gefixeerd gaat liggen als hij een andere hond ziet.
En dan de hond die uiteindelijk opspringt en met de andere hond gaat ‘spelen’.
Vaak is het helemaal niet vanuit een blije emotie maar vanuit opluchting!
Je ziet de hond daarna de spanning even van zich afrennen en/of van zich afschudden. Dat hij opspringt wil echter niet zeggen dat hij de ontmoeting prettig vond. Als hij in de freeze is geschoten vond hij het juist spannend. En dit kan zelfs bij bekende honden gebeuren!
Weet je niet zeker of het spanning is (negatief of positief, het heeft dezelfde werking op het hondenlichaam)?
Heel eerlijk… als je probeert je hond met je mee te krijgen… gaat dit dan zonder problemen en heeft hij prima aandacht voor jou ( = lage spanning) of kan je zijn aandacht bijna of helemaal niet meer krijgen en is de focus aka de spanning veel te sterk en heeft hij alleen maar oog voor de andere hond?
Voilà; daar is je antwoord.
Onthoud dat stress ook positief kan zijn en verwar een opspringende opgeluchte hond vanuit liggen dus niet met een blije hond.
Liefs,
Nina 😘
Heb je mijn do-it-yourself online cursussen al gespot? Deze drie cursussen hebben reeds duizenden eigenaren en hun viervoeters mogen helpen. Heb jij een hond uit het buitenland, een hond die heel snel overprikkeld is of een hond met verlatingsangst? Check deze drie pareltjes dan zeker! Alle informatie over de online cursussen vind je op deze pagina. Enjoy! ✨
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties