Een vervelend, onprettig of een ronduit traumatische ervaring wens ik niemand toe. Het kan zulke grote gevolgen hebben betreft het gedrag van je hond. Maar helaas hebben we geen controle over alles dus het kan iedereen overkomen. Mij en ook jou. Dus… jij was lekker op pad met je hond, so far so good en ineens gebeurt er iets waar je hond zich te pletter van schrikt.
Of het nu komt doordat er een andere hond als een bezetene op hem afstormt en bovenop hem duikt of doordat er bijvoorbeeld ineens een keihard geluid te horen is. En alles daar tussenin, verzin maar iets. Dit kan een hele heftige impact op je hond hebben. Zo heftig dat hij buiten niet meer zo onbezorgd en ontspannen loopt als eerst. Soms nog veel duidelijker. Je hebt ineens een angstige hond aan je lijn die zich absoluut niet veilig voelt in de buitenwereld.
Het allerbeste advies is uiteraard; schakel hulp in van een goede professional bij wie jij een prettig gevoel hebt. Die kan samen met jou een plan van aanpak op maat maken en dat is altijd beter dan algemene tips op internet.
Toch ga ik jou als eigenaar wel wat handvatten geven waar je zelf alvast mee aan de slag kan om je hond te helpen.
Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat je hond stijf staat van de stress. Dit incident heeft gezorgd voor ontzettend veel stress en niet iedere hondeneigenaar weet hoe lang het eigenlijk duurt om de stress van zo’n gebeurtenis te verwerken. In hele heftige gevallen kan dit zomaar eens een week of 5 / 6 zijn. Soms nog langer. Maar ga er dus vanuit dat je hond een aantal weken nodig heeft om van binnen weer in balans te komen. Er is dus helemaal niks mis met het een tijdje wat rustiger aan doen. Ik juich het juist toe.
Wil je meer lezen over stress bij honden en het stress-emmertje? Check dit artikel.
Maak de wandelingen korter. Als de angst echt heel heftig is, ga dan alleen naar buiten voor een plas en poep (en nog een keer… schakel hulp in!). Is je hond alleen in de wijk angstig? Ga dan een aantal weken in een prikkelarm gebied wandelen waar je hond zich wel prettig voelt. Er is niks mis met tijdelijk op de rem trappen. Wees niet bang dat je je hond tekort doet. Jij weet waarom je het doet. Het is tijdelijk en voor nu is rust veel belangrijker. In rust en slaap worden prikkels, gebeurtenissen en de bijbehorende stress-hormonen namelijk verwerkt. Stel je hond dus zo min mogelijk bloot aan stressvolle situaties en zorg dat hij de kans krijgt om alles te verwerken.
Steek in op stress-reducerende activiteiten.
Denk bijvoorbeeld aan snoepjes speuren in huis of samen met je hond hersenwerken. (Inspiratie nodig voor hersenwerk? Er is een boek over hersenwerk uitgekomen. Heel erg tof en leerzaam! Kopuuuh!) Zet dat neusje maar lekker aan het werk. Snuffelen werkt voor een hond stress-reducerend dus stimuleer hem maar om die neus te gebruiken. Let er wel op dat je de moeilijkheidsgraad heel rustig aan opbouwt. Als jouw hond in huis nog nooit snoepjes gespeurd heeft dan leg je ze niet direct op de meest moeilijke plaatsen. Leg ze de eerste keren gewoon lekker simpel in het zicht neer en stapje voor stapje kan je de snoepjes op het tempo van de hond steeds op moeilijkere plekken verstoppen.
Zorg voor heerlijk kauwspul voor je hond. Ook kauwen werkt stress-reducerend bij honden. Dus naast dat het een hele normale hondse behoefte is om te kauwen, helpt het ook om wat spanning kwijt te raken. Win-win. Denk een hertengewei of een goed gevulde Kong. Natuurlijke kauwsnacks hebben wat mij betreft de voorkeur. Als je snacks uitkiest waar je hond wat langer mee bezig is dan is het helemaal top. Als jij een Kong wil gaan gebruiken; op internet vind je hele leuke Kong “recepten”. Google er maar eens op.
Dan… het lijkt misschien een vreemd punt, maar geloof me. Hij komt vaker voor dan je denkt.
In dit artikel heb ik als voorbeelden wat heftigere gebeurtenissen gebruikt, maar angst kan ook veroorzaakt worden door iets veel kleiners natuurlijk. Voor jou als eigenaar is het belangrijk om de angst van je hond serieus te nemen. Hoe vaak ik niet hoor “Dat een hond zich maar aanstelt” of “Ach zo heftig was het allemaal niet” en “Geen gezeik, hij moet zich er maar overheen zetten”. Met andere woorden; de eigenaar vindt de angst van de hond maar gezanik en neemt het niet serieus.
Het is heel simpel; als jouw hond bang is, dan is ‘ie bang. Klaar, basta, punkt. Een hond speelt geen toneel en hij stelt zich ook niet aan. Ongeacht wat jij daarvan vindt. Dus iets kan in jouw eigen nog zo klein en onbenullig zijn, voor jouw hond kan dit iets verschrikkelijks zijn. Onthoud dit dus alsjeblieft. Het gaat om de belevingswereld van je hond.
Mijn hart breekt altijd als ik weer eens een doodsbange hond zie die door zijn eigenaar meegesleurd wordt met de woorden; “Ach kom op! Stel je niet zo aan! Klaar nu!”. Dat is zo sneu. Je hond verdient het om gehoord te worden. Wuif het dus alsjeblieft niet weg als onbenullig gedoe.
Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties