Laatst heb ik een carrousel op Instagram geplaatst waarin ik een stappenplan deel om je hond een goede recall (het bij je terugkomen) aan te leren. De volgende vraag kwam hier een aantal keer in terug. Wat moet je doen als je hond over het algemeen een prima recall beheerst maar er toch soms een dag tussen zit waarop hij ineens trossen bananen in zijn oren lijkt te hebben?

Het antwoord is zo simpel als wat. Hou die lijn er gewoon aan. 🤷‍♀️

Accepteer het en handel ernaar. We hebben te maken met levende dieren. Geen robotjes die we naar wens in kunnen stellen en die dag in dag uit perfect functioneren, volledig zoals gepland. En er is geen handleiding; “Hoe kan ik mijn hond tóch bij me terug laten komen als hij helemaal niet in staat is om me op dit moment überhaupt te horen?”

Today is not the day… zo simpel is het!

Zeker met pubers en hormonen die all over the place zijn kan dit best een dingetje zijn. De ene dag gaat het stikgoed en luistert je hond perfect. De andere dag steekt ‘ie nog net z’n middelvinger niet naar je op. Heel lastig, maar het hoort er allemaal bij. Aan jou de taak om realistische verwachtingen te hebben en verstandig te zijn in je handelen.

Check bijvoorbeeld eerst eens hoe de bui hangt voor je je hond zomaar los gooit.

Wat ik mijn klanten altijd adviseer is om er bijvoorbeeld het eerste kwartier een lange lijn aan te houden. Of nog langer als dat nodig is. Sommige honden zijn erg opgewonden aan het begin van de wandeling en hebben dan echt een tijd nodig om te bedaren. Wacht tot je hond lekker aan de snuffel is en de ergste opwinding verdwenen is. En dan ga je eerst eens checken hoe je hond reageert op je recall aan een lange (vaste!) lijn.

Ik zeg hier nadrukkelijk een vaste lijn omdat je deze over de grond kan laten slepen (uiteraard houd je het handvat wel vast) en zo kan je het loslopen als het ware wat nabootsen. Met een flexilijn voelt een hond continu dat hij vastzit. Er staat immers ook continu spanning op…

Roep je hond een aantal keer op willekeurige momenten terug en kijk kritisch wat hij doet.

Jij kent je hond het beste dus jij weet als het goed is ook van jouw hond hoe zijn ‘meest betrouwbare recall’ eruitziet. Perfect vergelijkingsmateriaal! Laat hij die mooie recall nu ook zien? Staat je hond goed in contact met je? Gaat het super? Reageert hij snel? Of merk je dat hij toch te gefocust is op zijn omgeving? Reageert hij überhaupt wel op je? Of hoort hij je misschien niet eens omdat hij zo opgaat in zijn omgeving en alles wat er te ontdekken valt?

Reageert je hond super op de recall? Top! Lijntje eraf en gaan!

Merk je dat het allemaal niet zo soepel gaat en dat je niet of nauwelijks contact krijgt met hondlief? Be wise en hou die lijn er dan gewoon lekker aan. Voor de veiligheid van je hond, maar ook voor de veiligheid van anderen. Door dus even een buffer in te bouwen aan het begin van je wandeling kan je perfect checken hoe je hond op je recall reageert.

En dat geeft jou de mogelijkheid om een bewuste en verantwoorde keuze als hondeneigenaar te maken.

Dit verhaal kan je natuurlijk veel breder trekken dan alleen de recall.

Het geldt in principe voor alles wat je met je hond wil ondernemen of trainen. Zit je hond goed in zijn vel en heeft hij er zin in? Top! Merk je dat hij zijn dag niet heeft en dat het allemaal maar moeizaam gaat? Waarom dan toch blijven pushen? Stop ermee. Het levert alleen maar frustratie op.

Je hond laat duidelijk zien dat het er nu even niet inzit en dat is helemaal oké. Maak er geen probleem van en accepteer dat het nu gewoon even zo is.

Wij hebben ook wel eens een mindere dag. Voor een hond is dat niet anders. Daarin kunnen meebewegen is de weg die jullie het snelst weer in een positieve flow zal brengen. Pushen en afdwingen doet het tegenovergestelde.

Geloof me. ❤️

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.