Voor een hond die hyper-attached is aan één persoon maakt het geen fluit uit dat er andere gezinsleden thuis zijn. Naar een oppas brengen levert hetzelfde resultaat op. Je hond voelt zich diep ongelukkig en gestrest tot jij er weer bent. Het gaat hem om jou. En alleen om jou…

Als jij er bent is alles fijn en oké.

Je hond voelt zich veilig en goed. Zijn rots in de branding (lees: jij) is bij hem en er is geen vuiltje aan de lucht. Maar zodra jij aanstalten maakt om van huis te vertrekken gaan de alarmbellen af. Eigenlijk speelt het al wanneer jij opstaat om even naar een andere ruimte te gaan. Je hond is gelijk alert en volgt je op de voet.

En dit is niet overdreven… met een hond die hyper-attached aan jou is kan je niet eens met de wc-deur dicht op het toilet zitten, zonder dat je hond piepend, jankend, blaffend en/of krabbend aan de deur aan de andere kant staat. Even in je eentje alleen in de badkamer je ding doen is ook niet echt privé meer als je je hond niet over de flos wil hebben. Get the picture? Herken jij jezelf en je hond hierin?

Precies dit maakt deze vorm van verlatingsangst zo lastig voor de eigenaar.

Want ook al heb jij een compleet vangnet aan mensen om je heen die op je hond willen passen als jij even weg moet, hij flipt alsnog de pan uit en raakt onrustig of zelfs echt in paniek wanneer jij niet bij hem bent. Je staat in feite dus met je rug tegen de muur. Trainen is niet helemaal onmogelijk op deze manier, maar het zal wel veel langer duren dan wanneer je hond wél relaxt kan zijn bij andere mensen en hij dus ook geen negatieve alleen-blijfervaringen meer heeft.

Daarom is mijn eerste advies als jij eigenaar bent van zo’n hond; Ga werken aan spread the love.

Wat bedoel ik daarmee? Laat 2 of 3 mensen in beeld komen bij wie jij jouw hond straks met een gerust hart achter wil laten. Het kunnen mensen in je eigen gezin zijn maar ook prima familie, vrienden of kennissen. Nodig deze mensen regelmatig 1 voor 1 uit en laat ze superleuke dingen doen met je hond. En jij doet juist een stapje naar achteren en bemoeit je op die momenten even niet met ze. Laat die mensen plezier maken met je hond. Zoveel mogelijk! Laat de hond zien dat jij niet de enige leuke persoon bent op de wereld, maar dat hij bij die andere mensen ook een leuke én veilige tijd kan hebben.

En wat zijn dan een paar van die leuke dingen om te doen?

Het maakt niet uit! Alles waar jouw hond dol op is, is perfect. Is hij gek op snackjes? Laat ze samen hersenwerken. Is je hond gek op speuren? Laat ze samen snoepjes zoeken in huis en in de tuin. Vindt jouw hond spelen met een flostouw te gek? Have fun! Is hij dol op apporteren? Go for it! En misschien kunnen deze mensen jouw hond bijvoorbeeld ook eten geven en samen met jullie gaan wandelen. Kunnen ze tijdens de wandelingen ook nog eens leuke dingen doen. Positieve associaties en een band opbouwen. 

Dit is spread the love. Betrek meer mensen bij je hond… net zolang tot hij ze toelaat in zijn veilige bubbel.

Ja, dat kost tijd en energie. Ja, het zal even duren voor jouw hond deze mensen als echt veilig ervaart. Maar als het eenmaal gelukt is, dan geeft het jou zóveel meer lucht en ruimte.

Je hond voelt zich nu ook oké bij die paar andere speciale mensen. En jij kan zonder knoop in je maag boodschappen doen of gewoon eens even tijd voor jezelf nemen. Plus… als jij serieus wil gaan trainen om de verlatingsangst te verhelpen, dan zal het proces véél sneller gaan.

Dus heb jij een hond die hyper-attached is aan jou? Spread the love it is. ❤️

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.