Veel honden hebben moeite om alleen thuis te blijven.. en wist je dat veel baasjes dit helemaal niet door hebben van hun eigen hond? En voordat je nu denkt “Pfoee.. gelukkig zit dit bij ons goed!”. Lees dan vooral even verder. 😉 Als we het hebben over verlatingsangst dan komt waarschijnlijk het beeld in je op van de blaffende en jankende hond die door de hele buurt te horen is. Dit is echter slechts één uiting van verlatingsangst.
Maar er zijn nog veel meer signalen die erop kunnen duiden dat jouw hond moeite heeft met alleen thuis blijven.
Onze huishonden zijn sociale dieren. Ze gaan echte relaties aan en de belangrijkste relatie is wel die met ons… hun begeleider. Een hond kan zelfs zo’n sterke band met zijn begeleider hebben, dat hij zich helemaal niet veilig voelt als zijn begeleider niet bij hem is. Jij bent álles voor jouw hond en zodra jij het huis verlaat raakt hij compleet in paniek. Het maakt niet uit of er andere huisdieren of zelfs andere mensen aanwezig zijn om op te passen. Het gaat om jou… Jij bent zijn speciale persoon en zodra jij weggaat voelt het voor de hond alsof de wereld vergaat. Nu kan je denken; “Nou nou, zo heftig zal het heus allemaal niet zijn.”. Eh jawel.. dat is het dus wel. Wake up call! Voor een hond is het alleen thuis blijven echt een hel.
Hoe weet je nu of jouw hond verlatingsangst heeft?
Allereerst wil ik beginnen met het wat meer uitlichten van wat ik bedoel met verlatingsangst.
In feite spreken we van “Separation-related behaviors”. Oftewel; gedragingen die je hond laat zien als hij alleen thuis is óf die hij met een grotere intensiteit laat zien dan wanneer jij thuis bent. Stel; jouw hond gebruikt het raam als uitkijkpost en hij blaft regelmatig naar prikkels die voorbij komen. Dit gedrag is dus bekend voor jou en het is normaal gedrag voor jouw hond. Maar als hij dit veel heftiger en langer doet wanneer jij niet thuis bent, dan valt ook dit gedrag onder “Separation-related behaviors”.
Vertoont jouw hond bepaalde gedragingen als hij alleen thuis is, maar laat hij geen angst zien? Speelt er bijvoorbeeld frustratie of verveling? Ook dat valt onder “Separation-related behaviors”. Raakt jouw hond in paniek als hij alleen thuis is, maar voelt hij zich wel oké als er een mens bij hem is? Valt er ook onder. Gaat het de hond om 1 specifiek persoon… bijvoorbeeld om jou? En ook al zit je partner thuis bij de hond, het dier is helemaal in de stress totdat jij weer thuis bent…
Het is dus een paraplu-naam waar verschillende vormen onder hangen. Maar om het makkelijk te houden heb ik besloten om het gewoon “verlatingsangst” te noemen. Dát wordt mijn paraplu naam.
Dus “Separation-related behaviors” = “Verlatingsangst” bij mij . En waarom doe ik dat? Omdat ik het veel belangrijker vind dat mijn klanten straks weten wat er aan de hand is met hun hond en wat er nodig is om aan het gedrag te werken. En daar hoeven ze van mij echt niet de exacte termen zoals “isolation distress”, ” hyper attached” etc. voor op te kunnen sommen. Geen overhoringen hier. 😉
Het is al ingewikkeld genoeg en ik hou ervan om het begrijpelijk en easy te houden.
Er zijn drie hele duidelijke signalen die kunnen wijzen op verlatingsangst. De eerste is vocaliseren (blaffen, piepen, janken), de tweede is het slopen van spullen en de derde is onzindelijkheid tijdens de afwezigheid van de begeleider. Deze drie zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar er zijn veel subtielere signalen die erop wijzen dat je hond er moeite mee heeft.
Een hond met verlatingsangst kan wat down zijn als jij van huis vertrekt. Misschien wordt hij onrustig als jij je sleutels pakt of je schoenen aantrekt. Of hij volgt je vlak voordat je weggaat op de voet. Misschien ligt hij van begin tot einde op de vensterbank of voor de voordeur op je te wachten. Of hij blockt je letterlijk bij de deur.
Begroet je hond je zo hyper alsof je een jaar weg bent geweest? Heeft hij zweetvoetjes? Heeft hij veel gekwijld op zijn kussen? Dit zijn wat minder duidelijke signalen. Maar ook dit kan erop wijzen dat jouw hond moeite heeft met alleen thuis blijven.
Meten = weten!
Als ik wel eens aan mensen vraag hoe hun hond zich voelt als hij alleen thuis moet blijven dan krijg ik vaak te horen “Volgens mij prima… ik hoor nooit van de buren dat hij aan het blaffen is geweest.” Maar inmiddels weet jij dat een hond die het moeilijk vindt om alleen thuis te zijn niet perse hoeft te blaffen.
De enige manier waarop je er echt achter kunt komen is het plaatsen van een camera. Gebruik desnoods je laptop of tablet. Neem je hond gewoon op als je van huis bent. Je kunt dan precies zien hoe de hond zich gedraagt. Ligt hij gewoon lekker te slapen of zie je toch echt andere dingen op beeld?
Is hij onrustig? Drentelt hij rond? Piept hij zachtjes? Ligt hij wel, maar zie je dat hij heel alert is? Slaapt hij niet? Gaat hij alert bij de deur of bij een raam op wacht liggen tot je terug bent? Zie je veel stress-signalen? Krabt hij aan de deur? Reageert hij misschien heftiger op prikkels buiten door een blafje te geven? Vaker dan normaal?
Allemaal tekenen dat je hond moeite heeft met alleen thuisblijven.
En wat belangrijk is om je te realiseren… ook al geeft jouw hond deze subtiele signalen en oogt het dus niet zo heftig als echt hard blaffen of slopen.. jouw hond kan zich net zo ellendig voelen als de hond die wél echt uit zijn plaat gaat. Ze uiten het alleen anders.
Maar dat het er “milder” uitziet, wil niet zeggen dat de hond er minder moeite mee heeft.
Dit werkt ook zo bij mensen. De ene persoon wordt bij onrecht wat haar aangedaan wordt ontzettend boos (klapt naar buiten). De andere persoon kookt van binnen van woede maar houdt zich in (klapt naar binnen). De ene persoon raakt in paniek als ze ergens heel bang voor is. Hyperventileren, misschien zelfs een paniekaanval. De andere persoon trekt zich compleet terug naar binnen en sluit zich helemaal af.
Maar reken maar dat beide personen zich vanbinnen hartstikke ellendig voelen. De uiting is alleen anders. We zijn immers allemaal verschillend in onze manier van omgaan met emoties. Bij honden is dat net zo.
Wat kan je in ieder geval zelf al doen als je er via de camera achter komt dat je hond moeite heeft met alleen zijn?
- Zorg dat je hond lichamelijk en mentaal voldaan is. Dat betekent; lekker wandelen en zet dat neusje maar eens aan het werk door bijvoorbeeld met je hond te speuren of hersenwerkjes te doen in de buitenwereld. Mat je hond niet af. Dat heeft totaal geen zin en werkt zelfs averechts. Je laat je hond dan thuis met de adrenaline en cortisol door zijn lichaam gierend. Hoe vaak ik niet hoor van mensen “Ik snap er niks van! We hebben een uur gefietst, hij heeft hartstikke veel beweging gehad, hij MOET echt moe zijn en toch breekt hij de tent af als hij alleen is!” Nee… het is inderdaad niet genoeg. Het is veel te veel! Je laat je hond compleet overprikkeld en met een bomvolle stress-emmer thuis achter. Rustig aan dus. Ga voor mijn part lekker een uur struinen in een prikkelarm gebied, doe speurwerkjes en steek in op ontspanning. Dáár raakt je hond voldaan van.
- Voordat je van huis vertrekt zorg je dat je hond weer fijn tot rust is gekomen. Als je net terugkomt van je wandeling en je hond zit nog vol met adrenaline, dan is dat geen geschikt moment om hem alleen thuis te laten. Eerst tot rust komen. Neem hier zeker een half uur tot een uur de tijd voor. Je komt terug van je wandeling en je zorgt dat je minimaal nog een half uur tot een uur thuis bent om je hond tot rust te laten komen en de prikkels van de wandeling wat te laten verwerken.
- Zorg dat je jezelf in alle rust gereed maakt voor vertrek. Als jij op het laatste moment al je spullen nog bij elkaar moet graaien en vervolgens in haast vertrekt, dan is het logisch dat je hond gealarmeerd raakt. Begin zeker een half uur voor vertrek rustig aan met gereed maken. Pak je tas in, doe je schoenen aan, misschien zelfs je jas en ga dan weer even rustig zitten. Zorg dat de hond weer bedaart.
- Gebruik een camera en neem de training met je hond op. Zo kun je de vorderingen goed in de gaten houden.
- Geef het tijd… en met tijd bedoel ik zeker een meerdere maanden tot een jaar. Verlatingsangst is niet iets dat je even in een paar weken fixt. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit één van de meest complexe gedragsproblemen is die er bestaan.
- Regel oppas voor je hond. Als jij aan de ene kant keihard aan de slag gaat, maar aan de andere kant laat jij je hond nog steeds regelmatig alleen en hij raakt dan steeds weer in paniek… dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Je zal ervoor moeten zorgen dat je hond niet meer alleen gelaten wordt tót hij er echt aan toe is. Anders haal je je eigen training onderuit.
Dit zijn slechts een paar punten die kunnen helpen.
Verlatingsangst is behoorlijk complex en zit bij iedere hond weer anders in elkaar. Daarom is er niet één stappenplan te geven waarmee alle verlatingsangst gevallen opgelost kunnen worden. Ook staan hier natuurlijk bij lange na niet alle werkpunten benoemd. Wat voor jullie de beste training is en wat jullie precies nodig hebben, is volledig afhankelijk van jou en je hond.
Kampt jouw hond met verlatingsangst en wil jij er alles aan doen om te zorgen dat jouw hond zich fijn en veilig voelt thuis? Je bent van harte welkom bij me. Ik heb in juli 2021 in Amerika mijn specialistische verlatingsangst opleiding met succes afgerond en ik draag nu trots de titel SA Pro (Separation Anxiety Professional). Op deze pagina lees je alles over de verschillende programma’s die ik aanbied en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de training te laten slagen. Je kan zelf mijn agenda inzien en direct jouw startsessie boeken.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties