Sja, ik kan het niet laten om af en toe eens op het internet te kijken wat voor cursussen en tips er allemaal aangeboden worden om verlatingsangst te verhelpen. Zeker omdat er maar heel weinig hondenprofs zijn die écht weten wat ze doen en er dus nogal wat verkloot wordt in Nederland en België.

Zo kwam ik toevallig uit bij een onlinecursus van een vrij bekende hondenprofessional en wat las ik in de intro? Dat verlatingsangst veelal veroorzaakt wordt door een te sterke binding met de eigenaar. 🤦‍♀️ Aiii… dan sla je de plank toch echt goed mis en is het beter om je gewoon niet met dit complexe probleem bezig te houden. Of juist eerst even een fatsoenlijke, specialistische opleiding te doen. 😉 Hint hint.

Maar het is wel een heel goed onderwerp voor een blog, want ik heb deze vraag ook vaak in mijn dm’s op Instagram hangen.

“Heb ik de verlatingsangst zelf gecreëerd omdat ik veel met mijn hond samen ben, we veel knuffelen en hij lekker bij me op de bank ligt en op bed mag slapen?”

Nee lieverd. Dat is niet de oorzaak. Ongeacht hoe vaak je deze zever ook op internet terugvindt, het is bullshit. Er zijn grofweg gezegd 5 oorzaken voor verlatingsangst. En wat hierboven staat hoort daar absoluut niet bij. Er is geen enkel fatsoenlijk wetenschappelijk bewijs hiervoor en ook in de praktijk zien ik en mijn Separation Anxiety Pro collega’s dit totaal niet terug als oorzaak voor verlatingsangst.

Alright, wat zijn die 5 bekende oorzaken dan wel:

👉 Genetische aanleg. Jawel! Verlatingsangst kan serieus doorgegeven worden via de genen. Generatie op generatie. Daar heb jij als eigenaar 0% invloed op. Een pupje kan dus letterlijk met verlatingsangst geboren worden. Referentie? Een paper van The University of Helsinki bevestigt dat angst overgedragen kan worden door de genen.

👉 Een traumatische ervaring tijdens het alleen thuisblijven. Denk aan een blikseminslag of een inbraak. Maar het kan ook subtieler zijn. Als een postbezorger ineens keihard op de ramen gaat bonken, kan je hond zich kapot schrikken. Verlatingsangst kan zo direct optreden. Op iedere leeftijd.

👉 Doordat de moeder een zeer stressvolle zwangerschap heeft gehad. Denk aan honden uit de broodfok. Zij leven in zeer schrijnende omstandigheden en een stressvolle dracht kan dus veel impact hebben op de pups.

👉 Een traumatische ervaring als pup. De pup kan (door overmacht) een negatieve ervaring gehad hebben op het gebied van alleen zijn. Misschien is een pup afgestoten door de moeder. Maar denk ook aan een pupje dat bijvoorbeeld veel te vroeg uit het nest is gehaald.

👉 Een grote verandering in het leven van de hond. Denk aan een baasje dat ineens alle dagen thuis is, een baby die geboren wordt, denk aan vakanties en verhuizingen, de COVID-tijd met het vele thuiswerken is ook een perfect voorbeeld. Oftewel: allerlei grote verandering in het leven van de hond waarvan de meeste baasjes niet eens weten dat ze verlatingsangst kunnen veroorzaken. Eerlijk: wist jij dat een hond na een verhuizing verlatingsangst kan ontwikkelen?

Je ziet: in niets van dit alles staat dat een te sterke band met je hond de veroorzaker is van verlatingsangst.

Of dat jij als eigenaar de verlatingsangst van je hond zelf veroorzaakt hebt. Waarom wordt dit dan toch zo vaak gezegd bij dit specifieke gedragsproblemen? Door het woord ‘band’, vermoed ik.

Mensen leggen de link dat het in de band tussen baasje en hond zit wanneer een hond verlatingsangst heeft en niet zonder zijn baasje kan zijn.

Onzin. Jij hebt de verlatingsangst van je hond niet veroorzaakt door een te sterke band.

Dit zijn opmerkingen die kwetsend zijn en gewoonweg niet kloppen. En helpend zijn ze al helemaal niet. Zegt iemand tegen je of lees je in de omschrijving van een cursus dat het aan jou ligt? Worden er dingen aangeraden om meer afstand tussen jou en je hond te creëren? Moet je je hond vaker negeren?

Er is maar 1 ding wat je daarmee zou moeten doen. De edele kunst of not giving a fuck. Laat het los en laat je nooit aanpraten dat het jouw schuld is.

Het zorgt alleen maar voor een onnodig schuldgevoel. Let it go.

Heb jij inderdaad een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.