Dit artikel ontstond nadat ik een DM kreeg op Instagram. Het ging om een hond met verlatingsangst en haar baasje had al mijn artikelen op de website inmiddels verslonden. Ook had ze mijn cursus “De basis voor je hond met verlatingsangst!” aangeschaft en helemaal doorlopen. Er was echter één artikel dat ze miste. Een trainingsschema om de verlatingsangst op te lossen en het probleem daadwerkelijk te kunnen verhelpen. Oh boy… here we go.
Er kan nooit, maar dan ook nóóit een algemeen trainingsschema gegeven worden om verlatingsangst bij een hond op te lossen.
Verlatingsangst is één van de meest complexe gedragsproblemen bij een hond om op te lossen / te verhelpen. De reden dat het zo complex is, is omdat we het hier hebben over een angststoornis en soms zelfs een paniekstoornis. Ook al speelt er geen angst maar gaat het 100% om FOMO (fear of missing out) of frustratie, dan nog is het niet minder complex. Al zet ik er wel altijd mijn vraagtekens bij of het echt 100% FOMO of frustratie is. Tot nu toe laten alle honden die bij me in begeleiding zijn (geweest), wel degelijk angst en/of anxiety zien naast de FOMO of frustratie.
Wat belangrijk is om je te realiseren als jij een hond met verlatingsangst hebt is dat het alleen op te lossen is als je werkt op het tempo van de hond.
Iedere verlatingsangst training die je doet zal je zorgvuldig moeten evalueren om de training voor de volgende dag te bepalen. Concreet bedoel ik hiermee: als je op maandag met je hond een verlatingsangst training hebt gedaan, dan is die training het uitgangspunt voor de training van dinsdag. Je kijkt kritisch hoe je hond het gedaan heeft, hoe hij reageerde op de training, of hij volledig onder threshold is gebleven, wat je zag aan lichaamstaal en op basis daarvan wordt de volgende training in elkaar gezet. Je hond bepaalt hoe de verlatingsangst training verloopt. Niet een algemeen trainingsschema.
Als jij een algemeen trainingsschema voor verlatingsangst voorgeschoteld krijgt, dan is dit dus totaal niet afgestemd op jouw hond als individu.
De kans is dus heel erg groot dat je door een algemeen trainingsschema voor verlatingsangst keihard over de grenzen van je hond gaat.
Zo ben ik voor de gein eens gaan googelen op trainingsschema’s voor verlatingsangst. Amai… het is dat ik stevig op mijn stoel zat, anders was ik ervan afgedonderd. Wat je daar leest aan opbouw, dat is veel te veel! Van een halve minuut naar een minuut, vervolgens 3 minuten, dan 6 minuten, dan even terug naar 4 minuten enzovoorts. Dit zijn sowieso veeeeel te grote stappen!
Man… een verlatingsangst training is zeker de eerste maanden echt secondengeneuzel. We hebben het helemaal niet over hele minuten! En het belangrijkste is gewoon: met zo’n trainingsschema voor verlatingsangst kijk je dus helemaal niet naar je hond als gids, maar hou je vast aan een algemeen schema dat helemaal niet afgestemd is op jouw hond.
Als verlatingsangst bij een hond zo makkelijk op te lossen zou zijn, had ik allang een boek geschreven met daarin een algemeen trainingsschema.
Hier alsjeblieft, volg dit trainingsschema en over een paar maanden is de verlatingsangst helemaal verholpen. Nee, zo werkt het dus niet.
Werk jij samen met een hondenprofessional of denk je erover na om met een hondenprofessional te werken? Check dan goed hoe deze persoon werkt. Een echte expert op het gebied van verlatingsangst bij honden kijkt iedere dag met je mee hoe je training is gegaan en maakt op basis daarvan de nieuwe training. Iedere training, iedere dag. Als jij een hondengedragsdeskundige aan huis krijgt voor een consult en deze laat een trainingsschema bij je achter dat bestaat uit stappen en tijdsduur opbouw voor de komende tijd… de enige juiste plek voor dat plan is de prullenbak.
Harde uitspraak, I know. Maar het interesseert me niet. Het gaat mij om jou en je hond met verlatingsangst en jullie verdienen de beste hulp die er is.
Dat ga je niet vinden in een algemeen trainingsschema om de verlatingsangst van je hond op te lossen.
Dat vind je bij iemand die hier echt zijn of haar expertise van heeft gemaakt en jou van A tot Z begeleidt.
Wellicht ben je nu teleurgesteld omdat je geen gebruik kan maken van een algemeen trainingsschema voor verlatingsangst (althans… natuurlijk kan je het wel doen, jij maakt je eigen beslissingen, maar ik raad het dus met klem af), maar als je dit wel doet zal je al snel ervaren dat je vastloopt in je verlatingsangst training. En je hond heeft er waarschijnlijk ook nog eens extra negatieve ervaringen bovenop omdat ik je op een briefje kan garanderen dat je over zijn threshold aan het werk bent.
Vraag hulp van iemand die echt weet wat hij of zij doet, check hoe diegene werkt, vraag hoe het zit met het plan van aanpak en hoor je dat jij een trainingsschema krijgt waar je zelfstandig mee aan de slag gaat de komende tijd? Be wise.
Heeft jouw hond verlatingsangst en heb jij (nog) niet de mogelijkheden om een intensief traject met een expert in te stappen? Speciaal voor jou heb ik een online cursus gemaakt “De basis voor je hond met verlatingsangst!” Zo kan jij zelfstandig toch alvast een start maken en een goede basis leggen. Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties