Verlatingsangst
Hoe kan ik jou helpen?
Het gevangen zitten in je huis, met buikpijn toch even om een boodschap moeten in de wetenschap dat je hond het thuis niet trekt, continu alles zodanig moeten plannen dat je oppas hebt voor je hond, het commentaar van je directe omgeving dat “hij het maar gewoon moet leren”, het niet meer spontaan even iets voor jezelf kunnen doen buitenshuis…
Verlatingsangst is heel heftig. Voor jou en ook voor je hond. Jouw leven lijdt eronder, je hond lijdt eronder.
Het is tijd voor verandering!
Verlatingsangst is dan wel een complex probleem, maar het is absoluut te verhelpen! Hoe zou het voor je zijn als je straks gewoon wél weer lekker spontaan iets kan doen, zonder alles vooraf te moeten regelen en plannen? Je leven weer terug te krijgen? Allemaal in de wetenschap dat je hond thuis helemaal oké en relaxt is?
Herken jij jezelf hierin?
- Jij bent een hondeneigenaar die ontzettend begaan is met haar hond en je vindt het vreselijk om hem zo in paniek te zien.
- Je hebt al moderne kennis op zak en je weet wat stress-signalen en het stress-emmertje zijn en hoe dit in de praktijk werkt bij jouw hond.
- Je hebt al van alles geprobeerd. Van natuurlijke middelen zoals Bach Bloesem en Adaptil, Kongs, voerpuzzels tot het inzetten van een bench, maar het werkt allemaal niet.
- Je hebt geprobeerd om de tijd zo rustig mogelijk uit te bouwen, maar toch kan je hond het niet handelen en kom je onderaan de streep geen steek verder.
- Je bent al bij andere hondenprofessionals in begeleiding geweest, maar het ‘plan van aanpak’ was veel te vaag en je kon er weinig mee. Resultaat was er dus ook niet.
- Je hebt zowat alle artikelen met tips voor verlatingsangst verslonden, maar het werkt voor jullie gewoon allemaal niet.
- Ondanks dit alles houd jij zielsveel van je hond en wil je gewoon nog steeds alles op alles zetten om hem relaxt even alleen thuis te kunnen laten.
- Je hebt gewoon behoefte aan begeleiding door een echte verlatingsangst expert die jou mega concreet vertelt wat te doen. Dat is ook precies wat je gaat krijgen! Duidelijkheid. Tot op de seconde nauwkeurig.
De verlatingsangst programma’s zijn volledig online
De programma’s die ik aanbied zijn volledig online dus het maakt niet uit waar je woont. Verlatingsangst is door de huidige technologie perfect online te begeleiden. Daarnaast is het ook een fantastische uitkomst voor honden die bijvoorbeeld bang zijn voor bezoek. Doordat ik niet fysiek bij jullie in huis hoef te zijn, hoeft jouw hond die stress niet te ervaren en kunnen we het maximale uit jullie verlatingsangst programma halen. Uiteraard is mijn werkwijze volledig science based, fear-free, welzijnsgericht en blijven we ver weg van angst, intimidatie en achterhaalde adviezen en methodes zoals “laat hem maar uithuilen of laat hem maar blaffen”. Dat gaan we absoluut niet doen.
Wat als een rode draad door ons traject heen loopt is dat we op het tempo van de hond werken en zorgen dat hij niet “over threshold” gaat. Oftewel: we zorgen dus dat hij niet in angst, stress of anxiety schiet en zo ontspannen mogelijk blijft.
Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan ben jij van harte welkom bij me!
Wat kan je van mij verwachten?
- Ik sta aan je zijde gedurende het volledige verlatingsangst programma waar jij voor kiest. I’ve got your back!
- We beginnen met een sessie waarin we samen een start gaan maken met het leggen van de perfecte basis.
- Ik ga je uitleggen wat we exact gaan doen om aan de verlatingsangst te werken, zodat jij zelf ook begrijpt wat we aan het doen zijn.
- Iedere dag maak ik een nieuw (en mega concreet!) trainingsplan voor je en we zullen dus ook iedere dag even contact hebben.
- Je krijgt dus steeds een trainingsplan dat helemaal op maat gemaakt is voor jullie. Ik doe niet aan een one size fits all.
- Iedere 2 weken plannen we een Zoom sessie in van maximaal een half uur om te checken hoe het met jullie gaat of om samen een nieuwe oefening te doen.
- En je hebt mij natuurlijk tijdens het gehele programma als vangnet. Ook als je er even doorheen zit en behoefte hebt aan een luisterend oor.

Wat verwacht ik van jou?
- Dat je 4 a 5 dagen in de week gaat trainen. Je hond heeft ook rustdagen nodig dus 5 dagen in de week trainen is de max.
- Dat je me goed op de hoogte houdt over het proces van je hond en de trainingsplannen uitgebreid invult. Natuurlijk leg ik je exact uit hoe dat moet.
- Dat je de hond gedurende de volledige verlatingsangst training niet alleen laat, op de trainmomenten zelf na. Dit is cruciaal om iets te kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van oppas voor de momenten dat jij echt even weg moet.
- Dat je een huisdiercamera hebt zodat je via een app op je telefoon je hond in de gaten kan houden tijdens het trainen. Ik kan je hierin natuurlijk helpen met het kiezen van een goede camera.
- Dat je beseft dat verlatingsangst een lang proces is om te verhelpen (minimaal een jaar) en je jezelf motiveert om er 1000% voor te gaan. We gaan hele kleine stapjes nemen. Secondewerk. Dat is de weg naar succes!
“Vier a vijf dagen per week hebben we de afgelopen 1,5 jaar geoefend. Voor elke dag ontvang ik een nieuw plan met een tijdstarget. Nina is niet alleen verdomd goed met honden maar ook nog eens een heel fijn leuk mens. En Sjors doet het tot nu toe zo goed door de kleine stapjes die we nemen! Na 1,5 jaar intensief trainen kan zij inmiddels 2,5 uur alleen thuis blijven, zonder stress of angst!”
Marleen met Sjors
De programma’s
Check hier de drie programma’s en kies het programma uit waar jij het beste gevoel bij hebt!
Kim en Elin zijn de fantastische SA Pro’s die binnen mijn team werken als verlatingsangst expert. Met mij natuurlijk op de achtergrond. Bij deze toppers ben je dus ook in hele kundige handen. Een programma boeken bij Kim of Elin kan ook via de digitale agenda die je hieronder vindt.

Brons
Duur
4 weken
Inhoud
- Startsessie van een uur
- 6x per week een nieuw trainingsplan
- Iedere 2 weken een videocall
- All-in begeleiding via WhatsApp
- Diverse opties voor verlenging
Investering
EUR 600

Zilver
Duur
8 weken
Inhoud
- Startsessie van een uur
- 6x per week een nieuw trainingsplan
- Iedere 2 weken een videocall
- All-in begeleiding via WhatsApp
- Diverse opties voor verlenging
Investering
EUR 1080
(in 2 termijnen is ook mogelijk)

Goud
Duur
12 weken
Inhoud
- Startsessie van een uur
- 6x per week een nieuw trainingsplan
- Iedere 2 weken een videocall
- All-in begeleiding via WhatsApp
- Diverse opties voor verlenging
Investering
EUR 1500
(in 3 termijnen is ook mogelijk)
De opties voor verlenging
Ieder programma kan verlengd worden zolang jij behoefte hebt aan begeleiding. Er zijn twee opties:

Intensieve verlenging
Duur
4 weken
Inhoud
- 6x per week een nieuw trainingsplan
- Iedere training wordt door mij geevalueerd
- Iedere 2 weken een videocall
- All-in begeleiding via WhatsApp
Investering
EUR 550

Light verlenging
Duur
4 weken
Inhoud
- Je maakt zelf je trainingsplannen en je gaat zelfstandig trainen.
- Eén keer per week bekijk ik je trainingen en geef ik feedback
- Iedere 2 weken plannen we een videocall in
- 1 uur support bij vragen / problemen
Investering
EUR 240
Klik op de knop hieronder om jouw programma én jouw begeleider uit te kiezen (mij, Kim of Elin). Je ziet in de agenda welke mogelijkheden er zijn voor de eerste startsessie en je kan de door jouw gekozen datum direct boeken. Na betaling ontvang je binnen 24 uur een mail van mij met daarin de eerste instructies om je startsessie voor te bereiden.
Wil jij dolgraag aan de slag, maar komen de startsessies in mijn agenda niet uit met jouw agenda? Voor gemotiveerde hondeneigenaren zijn we altijd flexibel en maken we graag een uitzondering. Stuur me even een mail en samen zoeken we een geschikte datum uit.
Veelgestelde vragen
Wat wordt precies bedoeld met verlatingsangst en hoe weet ik of mijn hond het heeft?
Verlatingsangst is een verzamelnaam voor allerlei gedragingen die de hond vertoont als jij van huis bent óf die hij met een grotere intensiteit vertoont als jij van huis bent. Denk bij die laatste aan bijvoorbeeld veel meer en harder blaffen dan wanneer jij wel thuis bent. Je hebt allerlei verschillende vormen. Bijvoorbeeld isolation distress, scheidingsangst, frustratie, FOMO etc. Je zou deze problemen het beste kunnen omschrijven als “separation-related behaviors”. Om het makkelijk te houden gebruik ik de paraplu naam “verlatingsangst” voor al deze varianten.
Wanneer is het tijd om hulp in te schakelen als een hond verlatingsangst heeft?
Zo snel mogelijk! Hoe langer de verlatingsangst in stand blijft, hoe langer het traject gaat worden om de hond over de verlatingsangst heen te helpen. Wacht dus niet af, ga niet zelf aanmodderen met allerlei algemene tips van internet en ga er serieus mee aan de slag. Dat is de beste tip die ik je kan geven.
Ik heb al eens iemand ingeschakeld en dat heeft niets geholpen. Wat is er bij jou anders?
Ja, dit is helaas heel herkenbaar. Bijna al mijn klanten zijn al bij minstens 1 en soms zelfs 4 of 5 andere hondengedragsdeskundigen en/of hondengedragstherapeuten geweest. De kennis in Nederland op het gebied van verlatingsangst is (en dan druk ik me nog zacht uit) heel slecht. Nederland loopt kilometers achter op bijvoorbeeld de UK en USA. Ik heb mijn opleiding tot Separation Anxiety Professional daarom ook internationaal gedaan. De manier hoe veel gedragsdeskundigen het hier in Nederland op willen lossen en oprecht denken dat het ook de manier is om het op te lossen (de deuren achter je sluiten, de hond een veilige plaats aanleren, Kongs inzetten, vaak je voordeur even open doen) werkt juist averechts. Dat is niet de manier waarop je dit complexe gedragsprobleem kunt verhelpen. Echter zijn de hondenprofessionals in Nederland nog niet zo ver. Ik heb in mijn specialistische opleiding geleerd hoe het wél moet. En dat is precies wat er anders is. Mijn specialisme op het gebied van verlatingsangst. Laten we daarnaast hopen dat steeds meer Nederlandse gedragsdeskundigen die internationale opleiding gaan doen. 😉
Hoe lang duurt het gemiddeld voor verlatingsangst verholpen is?
Hier valt geen standaard antwoord op te geven. Het is heel erg afhankelijk van de individuele hond en eigenaar. Jullie starten op jullie eigen startpunt en jouw hond heeft zijn eigen tempo. Hij is onze gids. Natuurlijk is er wel een gemiddelde als ik kijk naar de ervaringen van mijn SA Pro collega’s wereldwijd en wat de studies aantonen. Als je je hond een paar uurtjes alleen wil laten zijn, dan ligt het gemiddelde op een jaar. Het is een complex probleem, het trainen gaat in hele kleine stapjes en tijd is nu eenmaal wat nodig is. Veel tijd.
Welk verlatingsangst programma raad je voor mij en mijn hond aan?
Allereerst blijf ik benadrukken; verlatingsangst is een lang en complex probleem om op te lossen. Dat is niet in een maandje gefixt. Denk eerder aan een jaar. Ga er vanuit dat we met een Brons programma een maand lang vooral met een training aan de slag zijn om te zorgen dat de deur geen trigger meer is. De basis dus. Als jij een tussendeur hebt, dan sta je waarschijnlijk nog niet eens buiten je voordeur aan het einde van een Brons programma. We hebben dan ook nog niks gedaan met vertrekhandelingen en alle scenario’s zoals dagdelen, verschillende gezinsleden etc. Met een Zilver programma zit je al iets beter en is de kans groot dat je al een paar minuten buiten je voordeur staat. Mijn beste advies is; ga voor een Goud programma. Hoe dan ook. In drie maanden tijd hebben we samen al heel wat scenario’s meegemaakt en zijn we lekker op weg. We hebben al wat tijdsduur buiten de voordeur opgebouwd, je hebt misschien meegemaakt dat er trainingen afgebroken moesten worden, misschien heb je zelfs een terugval meegemaakt. Oftewel: jij hebt ook veel meer ervaring opgedaan en je weet veel meer over hoe je goed traint. Je kan zelfs je eigen trainingsplannen in elkaar zetten. Alsnog zou ik zeggen: als je de mogelijkheid hebt, verleng je programma dan. Hoe meer werk wij samen al hebben kunnen verzetten, hoe makkelijker het voor jou is om later zelftandig door te gaan. Welk programma je ook kiest; je hebt een ultieme VIP begeleiding en ik sta het gehele programma aan je zijde om te te helpen, te supporten, van feedback te voorzien en jou en je hond de allerbeste kans te geven om over verlatingsangst heen te komen. Het Brons programma is alleen interessant voor mensen die eerst eens willen ervaren hoe het is om een maand met mij samen te werken en aan te voelen of deze training bij ze past.
Gaat het programma even op pauze als we bv op vakantie gaan of er medisch iets met de hond is?
Yes. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je even niet kunt trainen. Het programma wordt dan inderdaad op ‘pauze’ gezet en die pauzedagen worden bij je programma opgeteld.
Ik wil dolgraag, maar mijn gezinsleden zijn vaak thuis. Kan ik dan wel trainen?
Natuurlijk kan jij dan trainen! Oh joh… de meeste van de verlatingsangsttoppers die in begeleiding zijn hebben een gezin. En eerlijk is eerlijk, dat is soms best een geregel. Je hoeft ze echt niet van huis te sturen. Het is helemaal oké als zij ruim van tevoren naar boven vertrekken bijvoorbeeld. Uiteraard zullen ze zich wel even zo stil mogelijk moeten houden. Koptelefoon op en lekker YouTuben of Dumpert kijken zou ik zeggen.
Ik heb op dit moment nog niet de middelen om een programma in te stappen. Hoe kan ik toch alvast een goede start maken?
Het is begrijpelijk dat niet iedereen zomaar een intensief traject in kan stappen. Of het nu gaat om tijd, geld, energie of welke oorzaak dan ook. Wil jij toch alvast een goede basis leggen met je hond? Check dan zeker mijn nieuwste online cursus “De basis voor je hond met verlatingsangst!”. Zo kan jij toch al zelfstandig aan de slag op de juiste wijze. Hier vind je de cursus. Check ook zeker mijn artikelen op deze website eens. Ik heb al behoorlijk wat geschreven over verlatingsangst en daar komen uiteraard steeds nieuwe artikelen bij.
Ik wil niet op social media komen. Is dat een probleem?
Nee, natuurlijk niet! Er zijn veel mensen die zich dit afvragen, omdat ze natuurlijk regelmatig story’s voorbij zien komen van honden in begeleiding. Maar dit is ALTIJD in overleg met de baasjes. Als jij dit niet wil, dan doen we dat uiteraard ook niet.
Op welke dagen worden de 2-wekelijkse videocalls ingepland?
De wekelijkse of 2-wekelijkse Zoom calls worden op maandagochtend of vrijdagochtend ingepland.
Ik zie dat de startsessies op woensdag zijn, maar dat is net een dag dat ik niet kan. Zijn er andere opties?
Zeker voor gemotiveerde hondeneigenaren die volle bak met de verlatingsangst van hun hond aan de slag willen, maak ik graag een uitzondering. Als dit jouw situatie is, stuur me even een mail en we prikken een dag en tijdstip die wel uitkomen voor jou.
Wat gebeurt er als ik een Goud programma heb genomen en ik ben eerder klaar?
Dan gaan we samen een heel dik feestje vieren natuurlijk! (en je krijgt het resterende gedeelte van de investering van het programma teruggestort).
Waarom werk jij niet met voer in een verlatingsangst programma?
In de training gaan we inderdaad helemaal geen gebruik maken van voer. Dus ook als jij een hond hebt die sowieso al niet warm loopt voor voer, kan je gewoon bij me terecht. We gaan de hond niet afhankelijk maken van voer, maar leren hem om in vertrouwen en zelfstandig alleen thuis te zijn. Het is zelfs juist zo dat het gebruiken van voer compleet averechts kan werken en de verlatingsangst kan verergeren! Daar ga ik je uiteraard alles over uitleggen. 🙂
Moet mijn hond in een bench tijdens de training?
Nee. Het liefst geven we de hond zoveel mogelijk de ruimte om zelf te kiezen waar hij wil verblijven. Dit is voor de hond ook het prettigst. In uitzonderlijke gevallen is het (in het begin) nodig om de ruimte iets te beperken. Dit doen we dan niet met een bench, maar we zetten bijvoorbeeld een stukje af met babyhekjes.
Ik lees vaak het advies dat je de hond gewoon uit moet laten blaffen. Is dat bij jou ook?
Nee, daar blijven we heel erg ver van weg. Een hond “het maar uit laten blaffen of huilen” is ontzettend sneu en absoluut niet de manier om hem te leren relaxt eventjes alleen thuis te blijven. We gaan juist op zo’n manier werken dat de hond helemaal niet in de stress schiet.
Hoeveel tijd kost de training me dagelijks?
Ga er vanuit dat je met de training zelf ongeveer 30 tot 45 minuten per dag aan de slag bent. Later komt er een tweede training naast en hier kan je ongeveer 20 minuten voor aanhouden. Hou er wel rekening mee dat je hond in al zijn behoeftes voldaan moet zijn als je gaat trainen (wandeling, mentale stimulatie etc). Dat is tijd die er nog bij komt voordat je begint met je training.
Hoeveel dagen in de week moet ik trainen?
Het is belangrijk dat er minimaal 4 of 5 dagen in de week met de hond getraind wordt om resultaat te zien. We starten altijd overdag (vaak in de ochtend). Je hond heeft minimaal 2 rustdagen nodig in de week. Met rustdagen bedoel ik dagen waarop er niet getraind wordt. Uiteraard kan je wel gewoon lekker wandelen, spelen en alles doen wat je normaal met je hond doet. Het maakt overigens niet uit op welke dagen je de rustdagen inplant. Ik maak ook op zaterdag en zondag jouw trainingsplan. 😉
Mag mijn hond wel gewoon naar de opvang of de uitlaatservice blijven gaan?
Ja hoor, natuurlijk mag de hond naar de oppas gaan of met de uitlaatservice mee. Eén van de essentials om een verlatingsangst programma succesvol te laten verlopen is dat de hond niet meer alleen gelaten moet worden buiten de trainingen om. Dus het is juist super om een oppas of opvang te hebben! En het is gelijk een mooie dag voor een rustdag.
Is er bij sommige honden medicatie nodig ter ondersteuning?
Er zijn honden die het perfect doen zonder medicatie. In andere gevallen is ondersteunende medicatie wel nodig omdat de stress te hoog is. Het is ons doel om die stress laag te houden (onder threshold) en als dat niet lukt, dan zullen we moeten kijken naar geschikte medicatie ter ondersteuning. Ik adviseer zelf niet over medicatie, maar ik kan wel contact voor je opnemen met jouw dierenarts om te bespreken welke medicatie het meest passend is.
Ik heb geen kennis van stress-signalen en het stress-emmertje. Kan ik dan wel meedoen?
In dat geval raad ik je aan om eerst mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” te doen. Ik leer jou wat al deze zaken betekenen, jij gaat je hond heel goed leren lezen en zodra je voldoende kennis hebt ben je ready to go!
Heb ik de verlatingsangst zelf gecreëerd doordat mijn hond bij me op bed mag slapen?
Nee. Er zijn ontzettend veel mythes over verlatingsangst en dit is een hele grote. Voel je niet schuldig als eigenaar omdat jouw hond op bed slaapt en laat je niet wijs maken dat dát de oorzaak is van de verlatingsangst.