Verlatingsangst

Hoe kan ik jou helpen?

Het gevangen zitten in je huis, met buikpijn toch even om een boodschap moeten in de wetenschap dat je hond het thuis niet trekt, continu alles zodanig moeten plannen dat je oppas hebt voor je hond, het commentaar van je directe omgeving dat “hij het maar gewoon moet leren”, het niet meer spontaan even iets voor jezelf kunnen doen buitenshuis…

Verlatingsangst is heel heftig. Voor jou en ook voor je hond. Jouw leven lijdt eronder, je hond lijdt eronder.

Het is tijd voor verandering!

Verlatingsangst is dan wel een complex probleem, maar het is absoluut te verhelpen! Hoe zou het voor je zijn als je straks gewoon wél weer lekker spontaan iets kan doen, zonder alles vooraf te moeten regelen en plannen? Je leven weer terug te krijgen? Allemaal in de wetenschap dat je hond thuis helemaal oké en relaxt is?

12 weken traject

Herken jij jezelf hierin?

 • Jij bent een hondeneigenaar die ontzettend begaan is met haar hond en je vindt het vreselijk om hem zo in paniek te zien.
 • Je hebt al moderne kennis op zak en je weet wat stress-signalen en het stress-emmertje zijn en hoe dit in de praktijk werkt bij jouw hond.
 • Je hebt al van alles geprobeerd. Van natuurlijke middelen zoals Bach Bloesem en Adaptil, Kongs, voerpuzzels tot het inzetten van een bench, maar het werkt allemaal niet.
 • Je hebt geprobeerd om de tijd zo rustig mogelijk uit te bouwen, maar toch kan je hond het niet handelen en kom je onderaan de streep geen steek verder.
 • Je hebt zowat alle artikelen met tips voor verlatingsangst verslonden, maar het werkt voor jullie gewoon allemaal niet.
 • Natuurlijk vind je het erg om je hond zo te zien worstelen, maar zelf loop je inmiddels ook op je tandvlees.
 • Ondanks dit alles houd jij zielsveel van je hond en wil je gewoon nog steeds alles op alles zetten om hem relaxt even alleen thuis te kunnen laten.
 • Je hebt gewoon behoefte aan begeleiding door een echte verlatingsangst expert die jou mega concreet vertelt wat te doen. Dat is ook precies wat je gaat krijgen! Duidelijkheid.

Volledig online

De programma’s die ik aanbied zijn volledig online dus het maakt niet uit waar je woont. Verlatingsangst is door de huidige technologie perfect online te begeleiden. Uiteraard is mijn werkwijze volledig science based, fear-free, welzijnsgericht en blijven we ver weg van angst, intimidatie en achterhaalde adviezen en methodes zoals “laat hem maar uithuilen of laat hem maar blaffen”. Dat gaan we absoluut niet doen.

Wat als een rode draad door ons traject heen loopt is dat we op het tempo van de hond werken en zorgen dat hij niet “over threshold” gaat. Oftewel: we zorgen dus dat hij niet in angst, stress of anxiety schiet en zo ontspannen mogelijk blijft.

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan ben jij van harte welkom bij me!

Wat kan je van mij verwachten?

 • Ik sta aan je zijde gedurende het volledige verlatingsangst programma waar jij voor kiest. I’ve got your back!
 • We starten met een sessie waarin we samen gaan bekijken waar het startpunt voor jouw hond ligt en bespreken hoe je gaat beginnen.
 • Ik ga je uitleggen wat we exact gaan doen om aan de verlatingsangst te werken, zodat jij zelf ook begrijpt wat we aan het doen zijn.
 • Iedere dag maak ik een nieuw trainingsplan voor je en we zullen dus ook iedere dag even contact hebben.
 • Je krijgt dus steeds een trainingsplan dat helemaal op maat gemaakt is voor jullie. Ik doe niet aan een one size fits all.
 • 1x per week plannen we een Zoom sessie in van maximaal een half uur om te checken hoe het met jullie gaat of om samen een nieuwe oefening te doen.
 • En je hebt mij natuurlijk tijdens het gehele programma als vangnet. Ook als je er even doorheen zit en behoefte hebt aan een luisterend oor.
Eenmalig consult

Wat verwacht ik van jou?

 • Dat je 4 a 5 dagen in de week gaat trainen. Je hond heeft ook rustdagen nodig dus 5 dagen in de week trainen is de max.
 • Dat je me goed op de hoogte houdt over het proces van je hond en de trainingsplannen uitgebreid invult. Natuurlijk leg ik je exact uit hoe dat moet.
 • Dat je de hond gedurende de volledige verlatingsangst training niet alleen laat, op de trainmomenten zelf na. Dit is cruciaal om iets te kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van oppas voor de momenten dat jij echt even weg moet.
 • Dat je een huisdiercamera hebt zodat je via een app op je telefoon je hond in de gaten kan houden tijdens het trainen. Ik kan je hierin natuurlijk helpen met het kiezen van een goede camera.
 • Dat je beseft dat verlatingsangst een lang proces kan zijn om te verhelpen en je jezelf motiveert om er 1000% voor te gaan. We gaan hele kleine stapjes nemen. Secondewerk. Dat is de weg naar succes! 
“Vier a vijf dagen per week oefenen we maximaal een half uur per dag. Voor elke dag ontvang ik een nieuw plan met een tijdstarget. Nina is niet alleen verdomd goed met honden maar ook nog eens een heel fijn leuk mens. En Sjors doet het tot nu toe zo goed door de kleine stapjes die we nemen! We zaten na twee weken al boven de 5 minuten, zonder stress of angst!”

Marleen met Sjors

De programma’s

Check hier de drie programma’s en kies het programma uit waar jij het beste gevoel bij hebt! Voor elk programma geldt dat het natuurlijk verlengd kan worden als jij daar behoefte aan hebt. De investering voor een verlenging is EUR 550 per maand.

Let op! Om een juiste keuze te maken en te bekijken welk programma het beste bij jou en je hond past, raad ik je sterk aan om de veelgestelde vragen onderaan deze pagina door te nemen. Uiteraard komen we met een Goud programma veel verder dan met een Brons programma. Het Brons programma is alleen interessant voor eigenaren die eerst een maand begeleiding willen ervaren voor ze hun programma verlengen. Check dus echt die veelgestelde vragen.

Brons

Duur

4 weken

Inhoud

 • Startsessie van een uur
 • Iedere dag een nieuw trainingsplan
 • Iedere week een videocall
 • All-in begeleiding via WhatsApp
 • Instructie video om na deze 4 weken zelfstandig door te kunnen

Investering

EUR 600

Zilver

Duur

8 weken

Inhoud

 • Startsessie van een uur
 • Iedere dag een nieuw trainingsplan
 • Iedere week een videocall
 • All-in begeleiding via WhatsApp
 • Instructie video om na deze 8 weken zelfstandig door te kunnen

Investering

EUR 1080
(in 2 termijnen is ook mogelijk)

Goud

Duur

12 weken

Inhoud

 • Startsessie van een uur
 • Iedere dag een nieuw trainingsplan
 • Iedere week een videocall
 • All-in begeleiding via WhatsApp
 • Instructie video om na deze 12 weken zelfstandig door te kunnen

Investering

EUR 1500
(in 3 termijnen is ook mogelijk)

Klik op de knop hieronder om jouw programma uit te kiezen. Je ziet in de agenda welke mogelijkheden er zijn voor de eerste startsessie en je kan de door jouw gekozen datum direct boeken. Na betaling ontvang je binnen 24 uur een mail van mij met daarin de eerste instructies om je startsessie voor te bereiden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt precies bedoeld met verlatingsangst en hoe weet ik of mijn hond het heeft?

Verlatingsangst is een verzamelnaam voor allerlei gedragingen die de hond vertoont als jij van huis bent óf die hij met een grotere intensiteit vertoont als jij van huis bent. Denk bij die laatste aan bijvoorbeeld veel meer en harder blaffen dan wanneer jij wel thuis bent. Je hebt allerlei verschillende vormen. Bijvoorbeeld isolation distress, scheidingsangst, frustratie, FOMO etc. Je zou deze problemen het beste kunnen omschrijven als “separation-related behaviors”. Om het makkelijk te houden gebruik ik de paraplu naam “verlatingsangst” voor al deze varianten.

Hoe lang duurt het gemiddeld voor verlatingsangst verholpen is?

Hier valt geen standaard antwoord op te geven. Het is heel erg afhankelijk van de individuele hond en eigenaar. Jullie starten op jullie eigen startpunt en jouw hond heeft zijn eigen tempo. Hij is onze gids. Als je je hond een paar uurtjes alleen wil laten zijn, denk dan eerder in maanden dan in weken. Het gaat allemaal in hele kleine stapjes. Als de verlatingsangst al langer speelt bij jouw hond, raad ik je aan om voor het Zilver of Goud programma te kiezen.

Welk verlatingsangst programma raad ik voor jou aan?

Allereerst blijf ik benadrukken; verlatingsangst is een lang en complex progbleem om op te lossen. Dat is niet in een maandje gefixt. Ga er vanuit dat we met een Brons programma een maand lang vooral aan tijdsduur aan het bouwen zijn. Als jij een tussendeur hebt, dan sta je waarschijnlijk nog niet eens buiten je voordeur. We hebben dan nog niks gedaan met vertrekhandelingen en alle scenario’s zoals dagdelen, verschillende gezinsleden etc. Met een Zilver programma zit je al een stuk beter en is de kans groot dat we ook al iets doen met vertrekhandelingen. Aan het einde kan je bijvoorbeeld zonder problemen je schoenen aandoen en je huis echt al voor korte duur verlaten. Bij een Goud programma pakken we vrijwel alle factoren mee. Denk aan trainen met verschillende gezinsleden, trainen op verschillende dagdelen, veel meer vertrekhandelingen en misschien tikken we zelfs jullie ultieme einddoel al aan. Welk programma je ook kiest; je hebt een ultieme VIP begeleiding en ik sta het gehele programma aan je zijde om te te helpen, te supporten, van feedback te voorzien en jou en je hond de allerbeste kans te geven om over verlatingsangst heen te komen. Het Brons programma is ideaal voor mensen die eerst eens willen ervaren hoe het is om een maand met mij samen te werken en aan te voelen of deze training bij ze past.

Mijn hond eet niets als hij alleen is. Kan ik dan wel in begeleiding komen?

Absoluut! In de training gaan we helemaal geen gebruik maken van voer. Dus ook als jij een hond hebt die sowieso al niet warm loopt voor voer, kan je gewoon bij me terecht. We gaan de hond niet afhankelijk maken van voer, maar leren hem om in vertrouwen en zelfstandig alleen thuis te zijn.

Moet mijn hond in een bench tijdens de training?

Nee. Het liefst geven we de hond zoveel mogelijk de ruimte om zelf te kiezen waar hij wil verblijven. Dit is voor de hond ook het prettigst. In uitzonderlijke gevallen is het (in het begin) nodig om de ruimte iets te beperken. Dit doen we dan niet met een bench, maar we zetten bijvoorbeeld een stukje af met babyhekjes.

Ik lees vaak het advies dat je de hond gewoon uit moet laten blaffen. Is dat bij jou ook?

Nee, daar blijven we heel erg ver van weg. Een hond “het maar uit laten blaffen of huilen” is ontzettend sneu en absoluut niet de manier om hem te leren relaxt eventjes alleen thuis te blijven. We gaan juist op zo’n manier werken dat de hond helemaal niet in de stress schiet.

Hoeveel tijd kost de training me dagelijks?

Ga er vanuit dat je met de training zelf ongeveer 30 tot 45 minuten per dag aan de slag bent. Later komt er een tweede training naast en hier kan je ongeveer 20 minuten voor aanhouden. Hou er wel rekening mee dat je hond in al zijn behoeftes voldaan moet zijn als je gaat trainen (wandeling, mentale stimulatie etc). Dat is tijd die er nog bij komt voordat je begint met je training.

Hoeveel dagen in de week moet ik trainen?

Het is belangrijk dat er minimaal 4 of 5 dagen in de week met de hond getraind wordt om resultaat te zien. We starten altijd overdag (vaak in de ochtend). Je hond heeft minimaal 2 rustdagen nodig in de week. Met rustdagen bedoel ik dagen waarop er niet getraind wordt. Uiteraard kan je wel gewoon lekker wandelen, spelen en alles doen wat je normaal met je hond doet.

Is er bij sommige honden medicatie nodig ter ondersteuning?

Er zijn honden die het perfect doen zonder medicatie. In andere gevallen is ondersteunende medicatie wel nodig omdat de stress te hoog is. Het is ons doel om die stress laag te houden (onder threshold) en als dat niet lukt, dan zullen we moeten kijken naar geschikte medicatie ter ondersteuning. Ik adviseer zelf niet over medicatie, maar ik kan wel contact voor je opnemen met jouw dierenarts om te bespreken welke medicatie het meest passend is.

Ik heb geen kennis van stress-signalen en het stress-emmertje. Kan ik dan wel meedoen?

In dat geval raad ik je aan om eerst mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” te doen. Ik leer jou wat al deze zaken betekenen, jij gaat je hond heel goed leren lezen en zodra je voldoende kennis hebt ben je ready to go!

Heb ik de verlatingsangst zelf gecreëerd doordat mijn hond bij me op bed mag slapen?

Nee. Er zijn ontzettend veel mythes over verlatingsangst en dit is een hele grote. Voel je niet schuldig als eigenaar omdat jouw hond op bed slaapt en laat je niet wijs maken dat dát de oorzaak is van de verlatingsangst.