Over mij 1 Nina van Tilbeurgh

over nina

Hoe ik mijn hart ben gaan volgen

Toen ik in 2013 mijn baan in de financiële dienstverlening los moest laten vanwege een burn-out, wist ik dat het tijd was om mijn hart te volgen en te gaan doen waar ik écht blij van werd.

Bezig zijn met honden was mijn alles en tot dat moment dacht ik dat het onmogelijk was om daar een échte baan van te maken.

Niets bleek gelukkig minder waar!

 

Al enige jaren werkte ik als vrijwilliger in het buitenlandse hondenwereldje.

Vele opvanghonden hebben bij ons gebivakkeerd totdat ze hun gouden mandje vonden. De honden hadden veel begeleiding nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe leven. En ze hadden tijd nodig om zich veilig te gaan voelen. Veel tijd. Niet zelden staken er gedragsproblemen de kop op.

Ik bleek feeling te hebben voor het werken met deze honden. Oh men.. wat genoot ik ervan en wat vond ik werken met deze honden fantastisch. Het gaf zo ontzettend veel voldoening en vreugde om een hond met een rugzakje op te zien bloeien tot een gelukkige hond.

Hoe gaaf zou het zijn om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken?

Werken met honden!

Zonder een moment getwijfeld te hebben ben ik vol in het ondernemerschap gesprongen. In 2016 behaalde ik mijn diploma tot Kynologisch Gedragstherapeut en in datzelfde jaar had ik mijn bedrijf van de grond. Na mijn eerste jaar als ondernemer gooide ik de boel echter al om. Want kennis over honden? Ja, dat stuk zat wel goed. Maar naast die hond staat ook nog een mens. En net zoals dat het rugzakje van een hond behoorlijk vol kan zitten, zo werkt dat ook bij de mens.

Wat me opviel tijdens mijn stages, praktijkdagen en bij collega’s is dat er weinig aandacht besteed werd aan de baasjes. Er werden prachtige trainingsplannen opgesteld die voor de hond perfect zouden kunnen werken, maar er werd veel te weinig gekeken of het voor de baasjes ook te realiseren was. Terwijl zij juist degenen zijn die het in de praktijk moeten gaan doen.

Wat ik ook zag gebeuren is dat er onzekerheid bij de baasjes omhoog kwam en dat ze met veel vragen bleven zitten.

“Kan ik dit wel?”..
“Ik snap het nog niet helemaal”..
“Gaat het ooit wel goed komen?”..
“Ik vind het allemaal heel spannend”..
“Maar wat nu als het niet lukt?”..
“Ik vind het eng om het straks alleen te moeten doen”..

En hier werd vervolgens nauwelijks iets mee gedaan. Dit is niet hoe ik wilde werken. Ik wil juist dat baasjes met het volste vertrouwen een traject instappen en dat ze de ruimte voelen om onzekerheden, moeilijkheden en weerstand bespreekbaar te maken.

Ik ben me daarom ook gaan verdiepen in de mens naast de hond. Met behulp van een aantal super coaches heb ik veel geleerd over mensen en heb ik mijn coachvaardigheden kunnen ontwikkelen. Mijn interesse ligt niet alleen meer bij de honden en gedragsproblemen. Mensen met hun verschillende, mooie persoonlijkheden, hun eigen karakters en hun unieke rugzak aan gevoelens, gedachtes en overtuigingen vind ik net zo fascinerend als de honden.

 Van hondengedragstherapeut naar hondengedragscoach en verlatingsangst expert

De namen Kynologisch Gedragstherapeut en Hondengedragsdeskundige heb ik opzij geschoven voor de naam “Hondengedragscoach”. Deze naam geeft precies weer waar het over gaat. Een coach… voor de mens naast de hond. De combinatie van aandacht voor de hond én voor de mens werkt voor mij magisch. Verbinding en een vertrouwensband met de mens naast de hond staat nu centraal. Dit vind ik de mooiste fundering die er is om samen aan de gedragsproblemen van de hond te kunnen werken. In juli 2021 ben ik afgestudeerd als Separation Anxiety Professional (verlatingsangst expert) en ik richt me vanaf dat moment ook 100% op verlatingsangst. Hierin komt álles voor mij samen. Het intensieve contact met mijn klanten, een gedragsprobleem waar ik compleet mesmerized over ben en na 6 mooie praktijkjaren heb ik mijn droomjob gevonden als verlatingsangst expert. In juli 2022 start ik met de fantastische opleiding van Malena DeMartini en ik kan niet wachten! Dit is de beste internationale opleiding ter wereld voor verlatingsangst professionals.

Wie ik ben als persoon

Een echte Brabander in hart en nieren. Eigenwijs, vrolijk, open-minded en speels. Ik laat het kind in mij regelmatig omhoog komen. Lachen vind ik belangrijk in het leven dus lekkere (en vooral hele slechte) humor op zijn tijd kan ik erg waarderen. Ik ben zacht en gevoelig van karakter en ik stel me makkelijk open. Naast hondengedrag is schrijven een grote passie van me.

Ik ben stapelgek op muziek. Een mooi nummer kan mij heel snel raken. Ik hou zoveel van films dat mijn naasten soms knettergek van me worden (en ja.. guilty pleasure.. I love Disney films). Mijn vriend Peter, ons zoontje Dominique en mijn knettergekke Barzoi-kruising Tess uit Roemenië zijn mijn kanjers. Ik ben een kluns eersteklas en struikel dagelijks minimaal 3x over mijn eigen voeten. In mijn werk op en op Instagram ben ik 100% mezelf, dus ja… je ziet me daar dus rustig in mijn ochtendjas, een knot op mijn kop en met een fles rum in mijn hand een story maken. 🤣 No shame!

Aan het einde van de zomer knijp ik er ieder jaar een paar weken tussenuit naar Noorwegen. Ik ben dol op de natuur en de frisse berglucht. En ik vang daar erg graag een vissie (yep serieus, hengelsport is naast fotografie een grote hobby van me).

Wat je over mij als hondengedragscoach moet weten

In mijn werk als coach ben ik nuchter en realistisch. Mijn klanten beschrijven mij als down to earth, steunend en vol liefde. Ik werk op een praktische manier en geef concrete handvatten die helder en direct toepasbaar zijn. Alles op een liefdevolle en zachte manier. Zacht voor de hond en evengoed voor het baasje. Met de mensen met wie ik werk ga ik graag de verbinding aan.

Serieus en betrokken, maar ook met de nodige humor en een goede portie relativeringsvermogen. Ik ben een flinke doorpakker. Als ik mijn werk doe, dan ga ik er ook vol voor en wil ik resultaat zien. En dit verwacht ik ook terug van de mensen met wie ik samenwerk. Ik deel liever teveel kennis dan te weinig. Dus wees voorbereid op een flink pak aan informatie.

Dat flinke pak aan informatie vind je ook terug in mijn blogs. Korte artikelen zal je hier en op mijn social media kanalen niet snel vinden. 😉

 

Aan de slag als hondengedragscoach

De stap om aan de slag te gaan als hondengedragscoach is een verrijking geweest van mijn eigen leven. Ik heb niet alleen heel veel over het gedrag van honden geleerd, maar ook veel over het gedrag van mensen, inclusief dat van mijzelf. Iedere hond en ieder mens is uniek. In iedere samenwerking leer ik meer over honden en mensen. Mee mogen wandelen in het proces van een baasje met haar hond is voor mij een feestje en daar ben ik enorm dankbaar voor.

Dus… denk jij; “YES! met jou wil ik werken!”

Neem contact op! En dan gaan wij samen een geweldige verandering in jouw leven met je hond realiseren en die verlatingsangst aanpakken! Mail naar info@ninavantilbeurgh.nl of vul het contactformulier in.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten topper!